Ajax heeft zonder zich bovenmatig in te spannen met ruime cijfers gewonnen op bezoek bij VVV-Venlo. Toch was er niet alleen maar blijdschap bij de Amsterdammers, want Quincy Promes viel geblesseerd uit en ook Hakim Ziyech haalde het laatste fluitsignaal niet.

VVV-Venlo
1 - 4
Ajax
Ajax

Na de moeizame, maar succesvolle Europese wedstrijd tegen PAOK besloot trainer Erik ten Hag de nodige wijzigingen door te voeren. Joël Veltman en David Neres werden naar de bank verwezen, terwijl Noussair Mazraoui ontbrak vanwege een blessure. Sergiño Dest, Perr Schuurs en Promes kregen daarom een kans vanaf het eerste fluitsignaal tegen VVV.

De thuisploeg koos voor extra zekerheid op het middenveld. Trainer Robert Maaskant maakte er voorafgaand aan het duel ook geen geheim van dat hij zijn ploeg op de counter wilde laten spelen. Dat lukte VVV in de eerste helft voor een groot deel uitstekend. Echt gevaarlijk waren de Limburgers niet, maar Ajax werd lange tijd ook niet echt gevaarlijk.

In het laatste kwartier voor rust veranderde dat. Promes kreeg een opgelegde kans, maar schoot naast. Dest trof na een fraaie aanname doelman Thorsten Kirschbaum op zijn weg. Vier minuten voor rust kreeg Ajax een tegenvaller te verwerken toen Promes erbij ging zitten en aangaf niet verder te kunnen. Neres kwam binnen de lijnen voor de Oranje-international en zag Ajax snel daarna op voorsprong komen.

Het moment waarop Quincy Promes naar zijn enkel grijpt. De Ajax-aanvaller moest zich noodgedwongen laten wisselen.

Aanvoerder Dusan Tadic bediende Ziyech en de Marokkaanse international schoot vanaf de rand van de zestien raak: 0-1. Ajax ging door de goal met een goed gevoel rusten en dat goede gevoel werd vlak na rust alleen maar beter. De bal ging namelijk op de stip nadat VVV-verdediger Roel Janssen een schot van Nicolás Tagliafico blokte met zijn arm. Tadic, die midweeks twee van zijn drie penalty's benutte tegen PAOK, maakte geen fout: 0-2.

Het doelpunt van Tadic leek bij Ajax voor wat gemakzucht te zorgen. VVV kreeg in een tijdsbestek van een paar minuten drie goede kansen, maar Andre Onana liet zien goed in vorm te zijn en hield zijn ploeg op de been. Waar VVV de kansen liet liggen, deed de voor de lichtgeblesseerde Ziyech ingevallen Klaas Jan Huntelaar dat aan de andere kant niet. De ervaren spits liep in de 66ste minuut een perfecte voorzet van Tagliafico binnen voor de 0-3.

De ruime voorsprong gaf Ten Hag de gelegenheid om Edson Álvarez zijn Ajax-debuut te gunnen. De Mexicaanse aanwinst verving Lisandro Martínez en zag al snel de 0-4 op het scorebord geschoten worden door Neres. De Braziliaan werd aangespeeld door Donny van de Beek, draaide goed weg bij zijn directe tegenstander en schoot raak in de verre hoek. De 1-4 van Evert Linthorst redde de Venlose eer.

Door de afgetekende overwinning is Ajax in de Eredivsie in ieder geval voor even terug op de plek waar het vorig seizoen afsloot: de eerste plaats. Toch zullen er bij trainer Ten Hag ook de nodige zorgen zijn over de fysieke gesteldheid van Promes en Ziyech, met de belangrijke uitwedstrijd in de play-offs van de Champions League tegen APOEL Nicosia dinsdag alweer op het programma.