Uitspraak KNVB over FC Den Bosch heeft waarschuwende werking

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Iwan van Duren over de soap rond FC Den Bosch.

Uitspraak KNVB over FC Den Bosch heeft waarschuwende werking

Toegegeven, het is na een jaar wat laat, en ja, het duurde veel te lang allemaal, maar het gebeurde dan toch eindelijk een keer. De beroepscommissie van de KNVB zette een dikke streep door de plannen van Kakhi Jordania om het zieltogende FC Den Bosch over te nemen. Na uitgebreid onderzoek was in Zeist nog steeds niet duidelijk waar het geld vandaan kwam, dat nu ineens in de lokale voetbalclub werd gestoken.

Wie de afgelopen jaren artikelen bij VI en boeken als Slag om de Skyboxen en Weekendmiljonairs heeft gelezen, wist natuurlijk allang dat er vanuit Interpol en Europol met grote regelmaat wordt gewaarschuwd voor zwart geld dat via clubs wit wordt gewassen. En met een beetje boerenverstand snap je ook wel dat het niet de passie voor de lokale club is die de opkopers uit het buitenland drijft.

Een Mexicaan die de koempelmentaliteit zo waardeert, een Rus die verliefd is op Roda JC. Maar met die constatering ben je er natuurlijk nog niet. Al dik zes jaar geleden riep toenmalig AZ-directeur Toon Gerbrands de KNVB op licenties te koppelen aan uitgebreid forensisch onderzoek. In Alkmaar waren destijds ook mensen geweest die de club wilden kopen. Toen de curator na een beetje onderzoek niet met de koper in zee wilde gaan, zag Gerbrands dat dezelfde lieden ineens bij Vitesse opdoken en daar wél zomaar de club even konden kopen. De licentie van de KNVB kregen ze er zo'n beetje gratis bij. En zo ging het eigenlijk heel lang.

De helft van de betaalde clubs in Nederland is al deels of geheel in handen van consortia, vrienden van en investeerders. Op zich niets mis mee, maar gezien de grootte van Nederlandse voetbalclubs mogen we het wel over een rommelmarkt hebben, waar soms heel dubieuze koopjesjagers op afkomen. Dat is niet goed voor het imago van onze competities en het minste wat je kan verwachten van de overkoepelende bond is een zorgvuldig onderzoek naar de nieuwe eigenaars, die met het krijgen van hun licentie ook inspraak krijgen in de bestuurlijke gremia.

De uitspraak van de KNVB over Kakhi Jordania en FC Den Bosch zal ook een waarschuwende uitwerking hebben op toekomstige investeerders, die in het vervolg wel twee keer zullen nadenken voordat ze een Nederlands clubje opkopen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.