Uitgerekend Van Gelderen bezorgt Groningen zwaarbevochten zege

FC Groningen heeft vrijdag met bloed, zweet en tranen een tweede overwinning op rij geboekt in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van coach Dick Lukkien doet daarmee prima zaken op de ranglijst. Makkelijk ging het bepaald niet in Helmond.

Helmond Sport
1 - 2
FC Groningen

Voor het eerst sinds 2000 stonden beide ploegen tegenover elkaar. Groningen begon uiteraard als favoriet, maar Helmond Sport bleek niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Toch waren de grootste kansen wel voor de gasten. Met name spits Kevin van Veen was er meerdere keren erg dichtbij. Een kwartier na rust voorkwam Marvin Peersman met een ingreep op de lijn evengoed de 1-0 voor Helmond.

In de zeventigste minuut viel dan toch de bevrijdende treffer voor Groningen. De negentienjarige Thom van Bergen kopte raak uit een hoekschop en maakte daarmee zijn eerste doelpunt voor de hoofdmacht: 0-1. Bij het vieren van die goal werden er echter wel plastic bekers op het veld gegooid, waardoor de wedstrijd volgens protocol tijdelijk werd stilgelegd.

Helmond ging na de hervatting vol op zoek naar een gelijkmaker. En die kwam er ook. In de 87ste minuut legde Marco Rente zijn tegenstander neer. De FC Groningen-verdediger kreeg rood en Martijn Kaars schoot de daaropvolgende penalty overtuigend binnen: 1-1.

In een ultieme poging om met een man minder toch nog de winnende te forceren bracht Lukkien Liam van Gelderen nog in. De vleugelverdediger werd eind augustus uit de selectie gezet, maar deze week weer in genade aangenomen. En uitgerekend hij werd de held van de avond: Van Gelderen werkte in de 95ste minuut alsnog de 1-2 binnen voor Groningen.

De formatie van Lukkien stijgt zo in één klap naar plek drie op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie. Dat heeft alles te maken met het puntenverlies van onder meer SC Cambuur en ADO Den Haag.