Uitgerekend Noa Lang bezorgt sterk PSV de Johan Cruijff Schaal

PSV heeft voor het derde jaar op rij de Johan Cruijff Schaal gewonnen. De bekerwinnaar maakte een goede indruk tegen landskampioen Feyenoord en trok de wedstrijd dankzij een doelpunt van de constant uitgefloten Noa Lang naar zich toe: 0-1. Voor PSV is dit de veertiende Super Cup in de clubhistorie.

Feyenoord
Feyenoord
0 - 1
PSV
PSV

Dat uitgerekend Lang de matchwinner werd, was bijzonder. De aanvaller speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar maakte er nooit een geheim van dat hij supporter was van Ajax. Lang stapte op jonge leeftijd over naar de recordkampioen, ging vervolgens naar Club Brugge en tekende deze zomer bij PSV. In De Kuip werd hij de gehele wedstrijd uitgefloten, maar met het winnende doelpunt trok hij een lange neus.

Lang besliste een wedstrijd die PSV ook zeker verdiende te winnen. De eerste helft was intens, met een paar gevaarlijke momenten voor beide doelen. De eerste kans was voor Feyenoord: Walter Benítez voorkwam in de openingsfase dat Igor Paixão de score opende. Het antwoord van PSV kwam van de bedrijvige Lang, wiens schot niet goed verwerkt werd door Justin Bijlow. Even later maakte Ibrahim Sangaré bijna een eigen doelpunt.

Feyenoord en PSV hielden elkaar behoorlijk in evenwicht. Veel kansen waren er voor rust niet, al werd Lang vlak voor de onderbreking nog wel een keer gevaarlijk. De aanvaller kapte Mats Wieffer uit en schoot vervolgens hoog over. PSV ging aan de thee met 62 procent van het balbezit. Feyenoord was zeker niet zo oppermachtig als dat het vorig seizoen vrijwel altijd was in De Kuip.

Tweede helft
In de tweede helft ging PSV door met waar het in de eerste helft was gebleven. Jordan Teze (die van Bosz de voorkeur kreeg boven Shurandy Sambo) kreeg een goede mogelijkheid en schoot op het been van Bijlow. Vervolgens vielen er twee goals, die allebei niet telden.

Eerst dacht Paixão de score te openen. Na een knappe individuele actie schoot hij via de binnenkant van de paal raak, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Dat gebeurde kort hierna ook na de fraaie treffer van debutant Isaac Babadi, die Bijlow had gefopt met een wippertje. In de opbouw was Luuk de Jong echter iets te laat aangespeeld, waardoor ook dit doelpunt niet gevierd kon worden.

Een geldige goal bij zijn debuut was Isaac Babadi niet gegeven.

In het resterende halfuur was PSV duidelijk de bovenliggende partij. Bijlow voorkwam met goede reddingen een doelpunt van Johan Bakayoko, Patrick van Aanholt (van richting veranderde voorzet) en Teze, maar was kansloos toen Lang van dichtbij voor hem opdook. Olivier Boscagli stuurde invaller Ismael Saibari weg en de Marokkaan legde de bal op een presenteerblaadje voor Lang: 0-1.

Feyenoord probeerde in het restant nog wel om terug in de wedstrijd te komen, maar kwam niet verder dan een paar momenten van opwinding. Vijf minuten voor tijd haalde Bosz Lang uit het elftal: de aanvaller verliet het veld met een cynisch applaus aan de Feyenoord-fans. Een paar minuten later keerde Lang weer terug binnen de lijnen, om met zijn ploeggenoten feest te vieren.

Voor Bosz betekent dit zijn eerste prijs als trainer op het hoogste niveau. De coach werd eerder wel al kampioen van de Eerste Divisie met Heracles Almelo en van de amateurs met AGOVV Apeldoorn. Dinsdag moet PSV opnieuw aan de bak: dan wacht Sturm Graz in de derde voorronde van de Champions League. De zege van vrijdagavond op Feyenoord zal het moraal goed doen.