Uitgerekend Huntelaar redt Ajax in bizar kansenfestijn

Reacties

Ajax gaat weer alleen aan kop van de Eredivisie, maar daar was in een bizar kansenfestijn bij FC Twente wel een zéér late escape voor nodig. Sébastien Haller maakte zijn eerste in Amsterdamse dienst, maar de man van de avond werd uitgerekend de veelbesproken Klaas Jan Huntelaar: hij redde de meubelen voor Ajax met twee treffers in extremis.

Uitgerekend Huntelaar redt Ajax in bizar kansenfestijn
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
1 - 3
Ajax
Ajax

Nadat The Hunter eerder dit seizoen bekendmaakte na dit seizoen zeer waarschijnlijk te stoppen, leek het erop dat hij zijn loopbaan in Amsterdam zou gaan afsluiten. Donderdag waren daar echter ineens de zeer opmerkelijke geruchten vanuit Duitsland: zijn oude liefde Schalke 04 zou denken aan het terughalen van Huntelaar, die de noodlijdende club zou moeten helpen aan lijfsbehoud in de Bundesliga. In Enschede liet de 37-jarige routinier echter zien nog altijd enorm belangrijk te zijn voor Ajax. Wat heet: hij behoedde de de regerend landskampioen met twee extreem late goals voor een verschrikkelijke domper.

Ajax liet zich namelijk bijna piepelen, hoewel het gewaarschuwd was. De ploeg van trainer Erik ten Hag speelde afgelopen zondag thuis met 2-2 gelijk in een zinnenprikkelende topper tegen PSV, waarna komende zondag alweer De Klassieker tegen Feyenoord op het programma staat. FC Twente-uit zou dus makkelijk gezien kunnen worden als tussendoortje in Super Januari, al gold de heenwedstrijd tussen de Amsterdammers en de Tukkers als zeer nadrukkelijke waarschuwing. Op 5 december 2020 won de stuntploeg van trainer Ron Jans in de Johan Cruijff Arena namelijk met 1-2, door twee goals van (nota bene ex-Ajacied) Queensy Menig.

Opmerkelijk begin
Voor de return in Enschede was er donderdag bij Ajax een basisplaats voor recordaankoop Haller, die het tegen PSV nog moest doen met een invalbeurt, maar nu mocht starten en daarmee dus zijn basisdebuut maakte. Verrassender was de basisplek voor Jurriën Timber, die het centrale verdedigingsduo vormde met Daley Blind. Die twee omzettingen gingen ten koste van Zakaria Labyad en Perr Schuurs, die vanaf de reservebank (net als Huntelaar, die terugkeerde in de wedstrijdselectie) een zeer opmerkelijke openingsfase zagen.

Vaclav Cerny (die net als zijn aanvallende collega's Menig en Danilo een verleden heeft bij Ajax) tekende na vijf minuten voor de eerste mogelijkheid in het kansenfestijn. De vleugelspeler van het zo gevreesde Twentse aanvalstrio trok vanaf de rechterflank naar binnen en zette Ajax-keeper Andre Onana met een hard schot aan het werk. Bij het schieten liep Cerny echter een blessure op, hij greep direct na zijn poging naar zijn knie. Terwijl hij buiten de lijnen nog even werd behandeld aan die blessure (tevergeefs, hij moest gewisseld worden) zag hij hoe het bínnen diezelfde lijnen 0-1 werd.

Sébastien Haller zet Ajax tijdens zijn basisdebuut met een machtige kopstoot op 0-1.
© Pro Shots
Sébastien Haller zet Ajax tijdens zijn basisdebuut met een machtige kopstoot op 0-1.

Uit een indraaiende voorzet van Antony kopte Haller knap de openingsgoal binnen. Dat was overigens al de achtste keer dat de Braziliaan aangever was bij een goal, hij is daarme de eerste Ajacied met zoveel assists na zijn eerste vijftien competitieduels sinds Brian Laudrup in 1999. Hij stelde Haller er bovendien mee in staat om zijn eerste  geldige goal in het shirt van Ajax te noteren. Vrijwel direct na zijn invalbeurt tegen PSV scoorde de ex-spits van FC Utrecht ook al, maar die treffer kort na rust werd afgekeurd wegens buitenspel. Deze vlugge treffer van de Frans-Ivoriaanse spits telde wél en bleek de aanzet tot een eerste helft vol kansen voor beide ploegen.

VAR-moment
Dat die allemaal geen doelpunt opleverden, deed overigens niets af aan de amusementswaarde, want het was een heerlijk schouwspel. Ajax was gevaarlijk via Antony (een volley en een schot), Quincy Promes (schot voorlangs na een heerlijke pass van Daley Blind) en een tweetal mogelijkheden voor Dusan Tadic. Aan de overkant liet ook FC Twente zich bepaald niet onbetuigd. Jayden Oosterwolde schoot voorlangs en Godfried Roemeratoe schoot via Daley Blind in het zijnet, maar de grootste kans was op slag van rust voor Danilo. Hij speelde zich knap vrij, maar schoot de bal recht op Onana.

Sowieso werden zo'n beetje alle schoten voor rust recht op een van beide keepers afgevuurd. Toen dat direct na rust eens níét het geval was, was het ook direct weer raak. Menig ontsnapte en schoot de de bal voorbij Onana in de verre hoek, maar de VAR constateerde zeer nipt buitenspel, waarna scheidsrechter Pol van Boekel niets anders kon doen dan de 1-1 annuleren. Dat waarschuwingsschot leek Ajax wakker te schudden. Er volgden namelijk wederom de nodige kansen, vooral Haller liet zich weer zien, maar ook deze mogelijkheden gingen er niet in. En dat kwam Ajax bijna duur te staan.

Klaas Jan Huntelaar werd met twee goals dé held voor Ajax.
© Pro Shots
Klaas Jan Huntelaar werd met twee goals dé held voor Ajax.

In de slotfase leek Ajax namelijk het deksel snoeihard op de neus te krijgen. Na een door Daan Rots ingekopte corner haalde Ryan Gravenberch de bal nog wel van de lijn, maar hij legde het speeltuig precies klaar voor Julio Pleguezuelo, die vijf minuten voor tijd de 1-1 binnenwerkte. Daarmee leek hij de eindstand te bepalen, maar dat was buiten Huntelaar gerekend. Hij viel een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd in en werd de held. Hij schoot in blessuretijd de 1-2 binnen (na knap werk van Haller), waarna hij op aangeven van mede-invaller Labyad ook nog de 1-3 binnenwipte. Een jongensboek voor de ervaren rot, dus.

Door de zege neemt koploper Ajax weer wat afstand van Feyenoord en Vitesse, twee mede-hoogvliegers die door overwinningen eerder deze week (op respectievelijk PEC Zwolle en FC Utrecht) even op gelijke hoogte waren gekomen. Ook PSV (dat woensdag thuis met 1-3 verloor van AZ) moet weer in de achtervolging op de Amsterdammers.

FC Twente Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.