Uitgefloten Shaqiri en misser VAR bezorgen Servië akelige avond

Zwitserland heeft vrijdagavond een enorme stap richting de achtste finale gezet. De ploeg van Vladimir Petkovic kwam tegen Servië terug van een 1-0 achterstand en won dankzij een laat doelpunt van de vanwege zijn Kosovaarse roots constant uitgefloten Xherdan Shaqiri met 1-2.

Voor Servië werd het zo een verschrikkelijke avond, die nog wel zo goed was begonnen. Dusan Tadic (die met Ajax een mondeling akkoord heeft bereikt over een vierjarig contract) kapte al in de vijfde minuut op rechts zijn directe tegenstander uit en leverde een perfecte voorzet af, die werd binnengekopt door Aleksandar Mitrovic. Voor de Servische spits betekende dit alweer zijn achttiende doelpunt van dit kalenderjaar, in zijn 26ste wedstrijd (voor club en land).

Servië bleef na de vroege openingstreffer de bovenliggende partij. Zwitserland had het lastig met zijn behendige tegenstanders en kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas. Mitrovic probeerde het maar eens met een omhaal, wat geen tweede treffer opleverde, en op aangeven van Tadic miste Dusko Tosic een open kopkans. Tadic zelf werd kort voor rust ook nog gevaarlijk: zijn knappe schot zeilde rakelings over het doel van de Zwitserse goalie Yann Sommer.

Xherdan Shaqiri houdt de bal met moeite bij zich. Dusan Tadic (10) kijkt toe.

In de tweede helft kwam Zwitserland beter voor de dag en de gelijkmaker werd zes minuten na rust gevonden. Een schot van Shaqiri werd geblokt, waarna de bal voor de voeten van Granit Xhaka kwam. Hij kegelde met een fraaie curve de 1-1 binnen. Niet lang hierna kwam Zwitserland ook nog bijna op voorsprong. Shaqiri kreeg de bal uit de kluts met zich mee, haalde vervolgens verwoestend uit en zag zijn prachtige poging op de kruising belanden.

Servië kwam met de schrik vrij en had ruim twintig minuten voor tijd recht op een strafschop. Mitrovic werd vastgehouden door twee Zwitserse verdedigers, maar tot verbazing van velen kreeg de spits een vrije trap tegen. De VAR greep niet in en de Servische internationals reageerden woedend. Door de late winnende treffer van Shaqiri was deze arbitrale fout nog eens extra pijnlijk. Kort voor het einde werd de aanvaller weggestuurd en schoof hij de 1-2 binnen.

Door deze overwinning staat Zwitserland na twee wedstrijden op vier punten. Op de laatste speeldag speelt de ploeg van Petkovic nog tegen het reeds uitgeschakelde Costa Rica. Servië blijft op drie punten steken en neemt het aankomende woensdag op tegen Brazilië, dat vier punten heeft. Servië móét dus winnen van de titelfavoriet om de volgende ronde te bereiken.