Uitgebluste promovendus treft heetgesmeden Schalke 04

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de dertigste speelronde is dat het duel tussen Eintracht Frankfurt en Schalke 04 van zaterdagmiddag (15.30 uur).

Uitgebluste promovendus treft heetgesmeden Schalke 04


EINTRACHT FRANKFURT
Klassering 6de plaats (42 punten uit 29 duels)

Vorm Het gepromoveerde Eintracht Frankfurt staat weer met beide benen op de grond. Hoewel het lang meedeed in de strijd om Champions League-kwalificatie, staat inmiddels zelfs deelname aan de Europa League op de tocht.

Sinds het wegvallen van doelman en Duits jeugdinternational Kevin Trapp in maart, won het nog maar een wedstrijd. Het 0-1 verlies tegen het dit seizoen oppermachtige Bayern München mag geen verrassing zijn, maar de zeperd van afgelopen zondag bij laagvlieger FC Augsburg was dat wel.

Na de winterstop gaat het de Frankfurters sowieso niet voor de wind. De ploeg won drie van de laatste elf competitieduels en stapte na 2 februari nog maar een keer winnend het veld af (bij Hamburger SV, 0-2). Zaterdag moet de ploeg van trainer Armin Veh het ook nog eens doen zonder zijn aanvoerder Pirmin Schwegler, die te veel last heeft van een liesblessure.

Opvallend Eintracht Frankfurt – Schalke 04 had ook een duel op een individueel niveau kunnen zijn, namelijk dat tussen Julian Draxler van Schalke en Sonny Kittel van Frankfurt. De twee werden in augustus 2011 als talentvolle tienermiddenvelders door bondscoach Joachim Löw bij de selectie van Die Nationalelf gehaald voor een oefeninterland tegen Brazilië.

Bijna twee jaar later leeft Draxler (19) zijn droom. Hij steelt de show bij Schalke en maakt, indien het blessurespook wegblijft uit Gelsenkirchen, grote kans mee te gaan naar het WK in Brazilië volgende zomer. Zo anders zijn de vooruitzichten voor Kittel.

De twintigjarige aanvallende middenvelder werd eerder deze week aan zijn knie geopereerd en daardoor is zijn toch al mislukte seizoen voorbij. Na de interland in 2011 werd Kittel geplaagd door blessureleed en kwam hij in de huidige en voorgaande voetbaljaargang in totaal tot slechts zeventien competitieduels. De laatste keer dat hij binnen de lijnen verscheen was op 17 maart tegen VfB Stuttgart (1-2 verlies).

Afwezigen: Trapp, Amedick, Schwegler, Kittel, Meier, Dudda, Hien, Kempf, Wille, Jung.

SCHALKE 04
Klassering 4de plaats (46 punten uit 29 duels)

Vorm Na een flinke dip voor de winterstop heeft Schalke de weg omhoog weer gevonden. De afgelopen zeven duels verloor het slechts vier punten en dat heeft een stijging van de tiende naar de vierde plaats opgeleverd voor de ploeg van trainer Jens Keller. De 2-1 thuiswinst in de beladen Kohlenpott-derby tegen Borussia Dortmund maakte deel uit van die opmars.

Door het 2-2 gelijkspel afgelopen zaterdag tegen Bayer Leverkusen bedraagt de achterstand op die ploeg nog altijd vier punten. Leverkusen bezet de derde plaats. Die geeft aan het einde van het seizoen recht op het spelen van het Champions League-kwalificatie.

Bijzonder Grote afwezige bij Die Königsblauen is nog altijd Klaas-Jan Huntelaar. Aanvankelijk gaf de spits aan klaar te zijn voor zijn rentree tegen Frankfurt, waar Champions League-plaatsing de uiteindelijke inzet is.

Maar een terugval gooide roet in het eten; Huntelaar moet zich beperken tot een individueel trainingsprogramma en werkt toe naar een rentree tegen Hamburger SV, volgende week zaterdag.

Ondertussen loert Teemu Pukki op zijn kans. 'Ik heb veel vertrouwen getankt', liet de stand-in spits weten na afloop van het gelijkspel tegen Leverkusen. De oorspronkelijk derde spits achter Huntelaar en diens stand-in Ciprian Marica nam als invaller de aansluitingstreffer voor zijn rekening.

Afwezigen Unnerstal, Metzelder, Papadopoulos, Klingenburg, Huntelaar, Afellay, Farfán Obasi en Pliatsikas.

De voorgaande resultaten tegen Schalke zullen de thuisploeg geen vertrouwen geven. De laatste keer dat Eintracht Die Königsblauen versloeg in de Bundesliga dateert van 13 maart 2004 (3-0). Een jaar later volgde een klinkende 6-0 zege, maar die vond plaats in de tweede ronde van het bekertoernooi.

Het afgelopen seizoen 2011/12 ontbreekt in de onderlinge historie. Eintracht speelde namelijk in de Tweede Bundesliga, maar promoveerde direct doordat het als tweede eindigde achter kampioen Greuther Fürth.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2006/07 Eintracht Frankfurt - Schalke 04 1-3
2007/08 Eintracht Frankfurt - Schalke 04 2-2
2008/09 Eintracht Frankfurt - Schalke 04 1-2
2009/10 Eintracht Frankfurt - Schalke 04 1-4
2010/11 Eintracht Frankfurt - Schalke 04 0-0


Tekst: Milan Nieweg

Bekijk hier al onze video's