Uitbreidingsplannen EK stuiten op verzet: 'Slecht voor de kwaliteit'

Reacties

Plannen van de UEFA om het deelnemersveld van het EK nog verder uit te breiden naar 32 landen stuiten in Engeland op verzet. De spelersvakbond (PFA) vreest dat de kwaliteit van het voetbal verder in het geding komt.

Uitbreidingsplannen EK stuiten op verzet: 'Slecht voor de kwaliteit'
© Pro Shots

Het is pas zes jaar geleden dat er voor het eerst een EK werd afgewerkt met 24 landen (van 1996 tot en met 2012 deden er zestien landen mee), maar dat is blijkbaar nog niet genoeg voor de UEFA. Al sinds afgelopen zomer is er sprake van dat het deelnemersveld vanaf het EK 2028, waarvoor Groot-Brittannië en Ierland in de race zijn, opnieuw wordt uitgebreid met acht landen.

Het zou betekenen dat 32 van de 55 lidstaten van de Europese voetbalbond zich kunnen plaatsen voor dat toernooi, evenveel landen als dat er nu nog mogen meedoen aan een WK. Toch is het volgens The Daily Mail een serieus onderwerp van gesprek op het hoofdkantoor van de UEFA. Een werkgroep moet nog onderzoek doen, maar de uitbreiding zou binnen de bond veel steun genieten.

Niet bij Maheta Molango. De voorzitter van de Engelse spelersvakbond reageert tegenover de Britse krant op de uitbreidingsplannen. 'Dit schaadt de kwaliteit van het product alleen maar meer. Kinderen krijgen niet de beste versie te zien van hun idolen, dat is de realiteit. Op de korte termijn levert het misschien financieel gewin op, maar op de lange termijn schaden we het product.'

Ook vindt Molango dat de spelers in deze moeten worden gehoord, net als bij de discussie over een tweejaarlijks WK. 'Zij komen er altijd pas achter als alles al beklonken is en moeten het er maar mee doen. Ik denk dat we in gesprek moeten met de UEFA. Een derde van de spelers die deelnamen aan het laatste EK speelde in dit land. Ze moeten een grotere stem krijgen in dit soort discussies.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.