Uitblinker Strootman kan ondanks gestuntel Rami juichen bij debuut

Kevin Strootman heeft aan een spectaculair debuutduel voor Olympique Marseille drie punten overgehouden. Het vermakelijke duel op bezoek bij AS Monaco eindigde in een zege en de Oranje-international stond negentig minuten op het veld.

Monaco
Monaco
2 - 3
Olympique Marseille

In Stade Louis II mocht Strootman voor het eerst sinds zijn overgang van AS Roma aantreden. Op slag van rust kwam de ploeg van de Nederlander op voorsprong. Konstantinos Mitroglou, de meest dreigende man aan de kant van de bezoekers in het eerste bedrijf, werd met een afgemeten voorzet bediend door meesteraangever Dimitri Payet (zie tweet) en knikte overtuigend binnen: 0-1.

Na rust had Monaco in in een tijdbestek van vijf minuten de rollen omgedraaid en bij beide goals speelde Marseille-verdediger Adil Rami een zeer ongelukkige rol. In de 48ste minuut gaf de verdediger met een veel te korte terugspeelbal Radamel Falcao de gelegenheid op doel te schieten. Rami, die na zijn blunder richting zijn eigen doel was gesprint, haalde die poging nog wel van de doellijn. Bij de rebound van Youri Tielemans was hij evenwel kansloos: 1-1.

Nog niet helemaal bekomen van de schrik was Rami in de 53ste minuut opnieuw de schlemiel. Nu probeerde hij met een uiterste krachtsinspanning en al glijdend de bal weg te werken, maar dat werkte compleet averechts. Rami legde de bal immers panklaar voor Falcao, voor wie het een koud kunstje was de thuisploeg op voorsprong te schieten.

Dankzij twee invallers zou Strootman uiteindelijk toch nog met een zege van het veld stappen. Eerst was Florian Thauvin in de 74ste minuut het eindstation van een vlot lopende aanval. In de 89ste minuut nam diezelfde Thauvin een corner en maakte uitgerekend Valère Germain het winnende doelpunt. In zijn eerste minuut kopte de aanvaller, die tussen 2005 en 2017 juist bij de Monegasken onder contract stond, de zeer pikante treffer binnen. Het bleek ook de nekslag voor Monaco.

Door de zege staat Marseille, vorig seizoen nog Europa League-finalist, na vier duels vijfde met zeven punten. Monaco moet het met drie punten minder doen met een plek in de middenmoot. Strootman kan zich met zijn debuutzege op zak gaan melden bij Oranje, dat het donderdag opneemt tegen Peru en zondag tegen Frankrijk.