Uitblinkende Namli haalt zijn gram tegen Heerenveen

PEC Zwolle heeft in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen wat vertrouwen getankt. Na twee nederlagen op rij was de ploeg van trainer John van 't Schip met 3-2 te sterk voor de tegenstander uit Friesland. Uitgerekend Younes Namli was een van de hoofdrolspelers.

De 23-jarige Deen werd afgelopen zomer door PEC transfervrij opgepakt bij Heerenveen. Namli kreeg bij die laatste club nauwelijks kansen, maar bewijst in Zwolle al het hele seizoen een aanwinst te zijn voor de Eredivisie. Daar kwam Heerenveen dinsdagavond op pijnlijke wijze zelf ook achter.

Namli was in de zesde en twaalfde minuut al dicht bij een treffer, maar mocht uiteindelijk pas in de 28ste minuut juichen. Na een heerlijke pass van Youness Mokhtar omspeelde de rechteraanvaller in één beweging doelman Martin Hansen om de bal vervolgens in het lege doel te tikken.

De defensie van SC Heerenveen kreeg geen grip op Younes Namli. Zijn directe tegenstander Dave Bulthuis werd na rust zelfs gewisseld.

Dat was al de 2-0 voor PEC, dat Heerenveen zeker voor rust overklaste. Ook bij de 1-0 kwam de assist van de voet van Mokhtar. Zijn uitstekende voorzet werd binnengekopt door Wouter Marinus, de middenvelder die verrassend als diepste spits acteerde.

Pas in de extra tijd van de eerste helft werd Heerenveen voor het eerst dreigend. Pelle van Amersfoort dwong keeper Diederik Boer, terug van een schorsing, tot een uitstekende redding. Verder kwam PEC, met de weer fitte Ryan Thomas en Mustafa Saymak terug in de basis, geen moment in de problemen.

In de tweede helft was PEC iets minder dominant. Het geloof bij Heerenveen groeide daardoor, zeker toen in de 69ste minuut de aansluitingstreffer viel. Een prachtige pass van Stijn Schaars speelde Arber Zeneli vrij, wiens afgemeten voorzet bij de tweede paal werd binnengelopen door Denzel Dumfries: 2-1.

Het doelpunt van Dumfries leek PEC wakker te schudden. Vier minuten later was de marge alweer twee in het voordeel van de thuisploeg. Mokhtar miste na een knappe actie nog oog in oog met Hansen, maar uit de rebound schoot Saymak met een bekeken schot in de korte hoek alsnog raak.

Met Henk Veerman voor Van Amersfoort wisselde trainer Jurgen Streppel na de 3-1 aanvallend en dat sorteerde direct effect. De boomlange spits ging een luchtduel aan, waarna de bal bij Dumfries terechtkwam. De rechtsback bediende Reza Ghoochannejhad op maat: 3-2.

Verder dan dat kwam Heerenveen niet. De Friezen staan met dertig punten uit 22 wedstrijden achtste en kunnen deze speelronde zelfs ingehaald worden door VVV-Venlo (29) en ADO Den Haag (28). PEC Zwolle, waar Queensy Menig als invaller zijn rentree maakte, doet het met 39 punten en de bijbehorende vierde plaats uitstekend.