Uit de hand gelopen situatie in Bulgarije sorteert effect: bondsvoorzitter stapt op

Reacties

De voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond Borislav Mihailov is opgestapt. Dat heeft hij besloten nadat zijn positie zwaar ter discussie kwam te staan, wat anderhalve week geleden leidde tot protesten en rellen in Sofia.

Uit de hand gelopen situatie in Bulgarije sorteert effect: bondsvoorzitter stapt op
© Pro Shots

De Bulgaarse voetbalfans zijn al langer ontevreden over de staat van het nationale voetbal. De prestaties van het land zijn niet om over naar huis te schrijven en de Bulgaren beschuldigen de voetbalbond van wanbeleid en corruptie.

Een aantal dagen terug barstte de bom. De fans hielden massaal een protestactie voor het EK-kwalificatieduel met Hongarije en gingen de straten op in Sofia. De protesten sloegen om in rellen, waardoor een chaotische situatie ontstond. In totaal werden minstens dertig personen opgepakt en raakten ruim zestig mensen gewond. Daarnaast was er de nodige schade toegebracht aan de stad.

Uiteindelijk sorteerde de prostestactie wel effect. Want maandag besloot Mihailov op te stappen. 'Ik neem ontslag, maar zal daar verder geen vragen over beantwoorden', zei de voormalig doelman van het Bulgaarse elftal Mihailov. 'Voor ieders gemoedsrust heb ik ontslag genomen. De afgelopen twee jaar ben ik, samen met de hele leiding van de bond, onderworpen aan ongekende druk, voortdurende kritiek, laster, leugens en aanvallen.'

Mihailov begon in 2005 als bondsvoorzitter, maar stapte in 2019 al een keer eerder op. Destijds waren racistische spreekkoren van de Bulgaarse supporters aan het adres van enkele spelers van Engeland de aanleiding. In 2021 keerde hij terug in zijn oude functie.

EK-kwalificatie

Stand Groep G EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Hongarije
8
5
3
0
16-7
+9
18
2
Servië
8
4
2
2
15-9
+6
14
3
Montenegro
8
3
2
3
9-11
-2
11
4
Litouwen
8
1
3
4
8-14
-6
6
5
Bulgarije
8
0
4
4
7-14
-7
4
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.