UEFA zet deur naar staanplaatsen in Europese wedstrijden open

Reacties

De UEFA biedt dit seizoen in beperkte mate ruimte aan staanplaatsen in Europese stadions. De Europese voetbalbond maakte woensdag bekend dat er een test komt met staanplaatsen in Engeland, Duitsland en Frankrijk. Het is de eerste stap richting de terugkeer van staanplaatsen op het Europese podium.

UEFA zet deur naar staanplaatsen in Europese wedstrijden open
© Pro Shots

Staanplaatsen zijn vanwege de veiligheid al jaren niet meer toegestaan door de UEFA, die na verschillende rampen in stadions clubs verplichtte om zitplaatsen te installeren. De afgelopen jaren keerden staanplaatsen op landelijk niveau al terug, bijvoorbeeld in de vorm van safe standing. Omdat de UEFA staanplaatsen niet toestond, moesten veel clubs voor een Europese wedstrijd delen van de tribunes ombouwen.

Een safe standing-tribune op Anfield, het stadion van Liverpool.
© Pro Shots
Een safe standing-tribune op Anfield, het stadion van Liverpool.

Volgens de UEFA willen veel supporters dat staanplaatsen ook op Europees niveau terugkeren. Daarom is de bond een programma gestart waarin via een test gekeken wordt of staanplaatsen op een veilige manier kunnen worden toegestaan. De test loopt alleen in Engeland, Duitsland en Frankrijk, omdat in die landen al stadions zijn met een veilige manier van staan en omdat daar al landelijke regels gelden voor staanplaatsen.

Clubs uit Engeland, Duitsland en Frankrijk die staanplaatsen hebben, kunnen die dit seizoen dus ook in Europese duels gebruiken. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld Borussia Dortmund, een van de initiatiefnemers van de test. De Duitse club maakt via de eigen kanalen trots bekend dat er dit seizoen in Europese duels ruim tachtigduizend toeschouwers aanwezig kunnen zijn in het stadion.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.