UEFA kiest voor minitoernooien: CL en EL hervat in augustus

Reacties

De Champions League wordt dit seizoen beslist in een minitoernooi in Lissabon, zo heeft het uitvoerend comité van de UEFA woensdag besloten. Duitsland wordt het decor van de Europa League-ontknoping.

UEFA kiest voor minitoernooien: CL en EL hervat in augustus
© Pro Shots

De Europese toernooien werden net als bijna alle competities halverwege maart stilgelegd als gevolg van de coronapandemie. De UEFA benadrukte de afgelopen maanden telkens dat augustus de meest logische maand is om de Champions League en Europa League uit te spelen, zodat er eerst ruimte is voor de hervatting van de nationale competities.

De Champions League en de Europa League worden beslist in een Final Eight: net als de finale worden de kwartfinales en halve finales over één wedstrijd afgewerkt. De eindfase van het Champions League-toernooi wordt tussen 12 en 23 augustus gespeeld.

Ploegen mogen drie nieuwe spelers inschrijven, maar het mogen geen aankopen zijn. Mocht Chelsea dus de kwartfinale nog halen, dan kan Hakim Ziyech bijvoorbeeld niet speelgerechtigd zijn. Het is eigenlijk bedoeld blessuregevallen, spelers die in februari nog langdurig geblesseerd waren en nu weer fit zijn. Om teams extra mogelijkheden te bieden vanwege de bijzondere omstandigheden mag er vijf keer per wedstrijd gewisseld worden. De duels zullen allemaal beginnen om 21.00 uur en worden verspreid over verschillende dagen, zodat er geen overlap is. Op 10 juli vindt de loting voor de eindfase plaats in Nyon.

In de Champions League moeten eerst nog vier returnduels in de achtste finale worden gespeeld. Het is nog onduidelijk of deze wedstrijden 'thuis' kunnen worden gespeeld, dat is ook afhankelijk van de situaties in de verschillende landen. Mogelijk worden de returns op neutraal terrein in Portugal gespeeld. De UEFA heeft de wedstrijden ingepland voor 7 en 8 augustus en zal later duidelijk maken of Juventus, Barcelona, Manchester City en Bayern München in eigen stadion mogen aantreden.

Europa League
In de Europa League moeten alle returns in de achtste finale nog worden gespeeld. Bij Internazionale - Getafe en Sevilla - AS Roma ging de eerste ontmoeting ook al niet door. Die twee affiches worden beslist over één duel. De wedstrijden in deze fase van de Europa League worden gespeeld of 5 en 6 augustus. Daarna gaan de ploegen naar Duitsland voor de Final Eight. Köln, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Duisburg zijn aangewezen als speelsteden voor de eindfase, die zal beginnen op 10 augustus en eindigt op 21 augustus. Ook daar wordt op 10 juli voor geloot in Nyon.

Er komt ook nog een toetje van het Europese seizoen. De Europese Super Cup wordt op 24 september in Boedapest gespeeld. De finales van de Europa League en Champions League worden volgend seizoen gespeeld in respectievelijk Gdánsk en Istanbul, de steden die eigenlijk het decor zouden zijn voor de finales van dit seizoen.

Alle duels in de Champions League zijn om 21.00 uur:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het programma in de Europa League:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De situatie in de Champions League:

Geplaatst voor de kwartfinale
Atalanta Bergamo
Atlético Madrid
Paris Saint-Germain
RB Leipzig
Resterende achtste finales
Barcelona - Napoli (1-1)
Manchester City - Real Madrid (2-1)
Juventus - Olympique Lyon (0-1)
Bayern München - Chelsea (3-0)

De situatie in de Europa League:

Returns achtste finales
Shakhtar Donetsk - VfL Wolfsburg (2-1)
Bayer Leverkusen - Rangers FC (3-1)
Wolverhampton Wanderers - Olympiakos Piraeus (1-1)
FC Kopenhagen - Istanbul Basaksehir (0-1)
Manchester United - LASK Linz (5-0)
FC Basel - Eintracht Frankfurt (3-0)
Achtste finales zonder heenduel
Internazionale - Getafe
Sevilla - AS Roma
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.