UEFA Cup-succes: toen Van Hooijdonk De Kuip liet ontploffen tegen PSV

Reacties

Het zijn lange dagen voor de liefhebber nu het voetbal vrijwel overal in Europa stilligt. En dus moeten we het hebben van beelden uit de oude doos. Zo is het deze zaterdag achttien jaar geleden dat Feyenoord tijdens een zinderende Europa Cup-avond afrekende met PSV.

UEFA Cup-succes: toen Van Hooijdonk De Kuip liet ontploffen tegen PSV
© Pro Shots

De grote man aan Rotterdamse zijde: Pierre van Hooijdonk, natuurlijk. Pi-Air, zoals zijn bijnaam toen luidde, zette met acht treffers in acht wedstrijden nadrukkelijk zijn handtekening onder de laatste Europa Cup-winst van een Nederlandse club. Zo ook op die donderdag 21 maart in 2002, toen Feyenoord pas heel laat een verlenging afdwong tegen PSV en uiteindelijk zegevierde na strafschoppen.

Na de heenwedstrijd van een week eerder in Eindhoven, toen het 1-1 werd door goals van Van Hooijdonk en Mateja Kezman, stevende Feyenoord af op een plek in de halve finale doordat het maar 0-0 bleef in De Kuip. In de 75ste minuut werd het opeens akelig stil in de Rotterdamse voetbaltempel, toen Mark van Bommel met een ziedend afstandsschot voor de 0-1 zorgde en PSV opeens de beste papieren had.

Feyenoord zette, gesteund door zijn fanatieke aanhang, aan voor een slotoffensief. Het duurde echter lang voordat de beloning kwam voor de ploeg van Bert van Marwijk, heel lang. Totdat in de extra speeltijd PSV-back Jan Heintze de bal bij het uitverdedigen verspeelde, Johan Elmander de bal voor het doel slingerde en Van Hooijdonk bij de tweede paal knap tegendraads inkopte. De Kuip schudde op zijn grondvesten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het was een van de vele belangrijke treffers die Van Hooijdonk tijdens dat memorabele UEFA Cup-seizoen maakte voor Feyenoord. Het begon in december met een vrije trap uit een onmogelijke hoek tegen SC Freiburg, daarna velde hij Glasgow Rangers met twee vrijwel identieke vrije schoppen in De Kuip (3-2). En ook in de halve finale tegen Internazionale (0-1, 2-2) was de 32-jarige aanvaller belangrijk met een rake kopbal.

Het is allemaal dus alweer achttien jaar geleden dat Van Hooijdonk bijna in zijn eentje de UEFA Cup won voor Feyenoord, dat tegen PSV uiteindelijk penalty's nodig had om door te gaan naar de halve finale. Na een misser van Giorgi Gakhokidze was het uiteindelijk ook Pi-Air die de allesbeslissende treffer maakte in de strafschoppenserie door de bal vol overtuiging langs Ronald Waterreus te jagen.

Anderhalve maand later zou Van Hooijdonk ook in de finale tegen Borussia Dortmund weer de hoofdrol opeisen. In de eigen Kuip won Feyenoord met 3-2. Eerst benutte de Oranje-international een penalty, nadat Jürgen Kohler met rood van het veld was gestuurd voor het neerhalen van de doorgebroken Jon Dahl Tomasson. Zeven minuten later passeerde Van Hooijdonk doelman Jens Lehmann nogmaals, dit keer uit een vrije trap.

De basiself van Feyenoord voor de UEFA Cup-finale tegen Dortmund. Staand (vanaf links): Kalou, Rzasa, Van Hooijdonk, Tomasson, Van Persie, Zoetebier. Gehurkt: Gyan, Ono, Bosvelt, Paauwe, Van Wonderen.
© Pro Shots
De basiself van Feyenoord voor de UEFA Cup-finale tegen Dortmund. Staand (vanaf links): Kalou, Rzasa, Van Hooijdonk, Tomasson, Van Persie, Zoetebier. Gehurkt: Gyan, Ono, Bosvelt, Paauwe, Van Wonderen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.