Twente streeft Ajax voorbij door zege op Den Haag

FC Twente is na zondag samen met AZ de gedeelde koploper in de Eredivisie. De Tukkers passeerden Ajax en Feyenoord – de Amsterdammers verloren twee punten in de topper tegen PSV – op de ranglijst door een 5-2 overwinning op ADO Den Haag. AZ, dat zondag won bij RKC Waalwijk met 2-1, beschikt ook over vijftien punten maar een iets minder doelsaldo.

Twente streeft Ajax voorbij door zege op Den Haag

Na dertien minuten opende de Hagenaars verrassend de score. Lex Immers maakte voor de tweede keer in de openingsfase aanspraak op een strafschop en kreeg van de arbiter van dienst (Serge Gumienny) wat hij wilde. De middenvelder annex aanvaller voltrok zelf het vonnis en zette de bezoekers op voorsprong. Overigens kwam Leroy Fer goed weg bij de overtreding voorafgaand aan de strafschop, hij ontsnapte door niet te worden bestraft met zijn tweede gele kaart.

Lang kon ADO niet genieten van die voorsprong. Na goed doorgaan van Roberto Rosales kon Douglas zijn spits Marc Janko op maat bedienen. Met een droge schuiver in de korte hoek tekende de Oostenrijker voor de 1-1.

Tot de 56ste minuut kregen beide ploegen kansen op een voorsprong, maar Janko en Immers slaagden er niet in hun tweede treffer van de middag te laten noteren.

Douglas was de man die Twente wel weer op voorsprong zette. Opnieuw was ook Rosales bij de treffer betrokken. Zijn voorzet werd door de Braziliaanse verdediger knap binnengekopt. Coutinho raakte de bal nog wel, maar kon een nieuwe achterstand niet voorkomen.

Door de 3-1 van Luuk de Jong (foto, hij tikte achteloos simpel binnen) leek het duel gespeeld. Even zorgde John Verhoek met een kopbal voor nog wat spanning. Zijn poging, die ietwat fortuinlijk via zijn schouder in het doel verdween, betekende zijn eerste Eredivisie-treffer.

Opnieuw kreeg ADO echter zeer snel na een Haags doelpunt een tegentreffer te verwerken. Invaller Emir Bajrami haalde vol uit en besliste het duel. Het slotakkoord was voor uitblinker Rosales, die De Jong in staat stelde de eindstand op 5-2 te bepalen.

In tegenstelling tot de rooskleurige situatie in Enschede, is het crisis bij ADO. Na zes duels heeft de revelatie van vorig seizoen nog altijd maar vier punten, waardoor de druk op trainer Maurice Steijn toeneemt. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's