Twente bevestigt: ook transfer Corona onderzocht

Reacties

FC Twente heeft bevestigd dat de transfer van Jesús Corona onderwerp van onderzoek is. De huidige aanvaller van FC Porto speelde tussen 2013 en 2015 voor de Tukkers.

Twente bevestigt: ook transfer Corona onderzocht

'Zoals bekend laat FC Twente momenteel een onafhankelijk transferonderzoek uitvoeren om mogelijke onregelmatigheden rondom in het verleden gedane transfers in kaart te brengen', legt de club uit op de website. 'Ook de transfer van Jesús Corona is onderwerp van onderzoek.'

'Vanochtend verscheen er op de website Football Leaks opnieuw een document inzake de Corona-transfer', vervolgt de club. 'Het betreft de overeenkomst tussen FC Twente en het Mexicaanse Representaciones Internacionales Vijai Sa de CV, met daarin afspraken die door het vorige bestuur van FC Twente zijn gemaakt. Het document is destijds overlegd aan de FIFA en in het kader van het onafhankelijke transferonderzoek is de KNVB vorige week ook op de hoogte gebracht.'

Uit de gelekte documenten zou blijken dat de manager van de Mexicaan, Matias Bunge, invloed zou hebben gehad op het transferbeleid van de club. Het management zou in september 2013 drie miljoen euro hebben betaald aan Twente voor zestig procent van de transferrechten. Corona werd een maand eerder voor 3,5 miljoen euro van Monterrey overgenomen door Twente, dat hem in de zomer van 2015 voor 10,5 miljoen euro naar Portugal liet verkassen.

Door de deal betaalde Twente dus slechts een schijntje voor Corona en hadden de investeerders van vennootschap Vijai wel een meerderheid van de transferrechten verkregen. Daardoor kon er later meegeprofiteerd worden van de transfer in 2015. Twente ontving van dat transferbedrag maar dertig procent, omdat nog eens tien procent naar een bemiddelaar ging.

Als blijkt dat de genoemde constructie als zodanig is vermeld bij de FIFA en de KNVB hoeft Twente niet te vrezen. Als dat niet het geval is, wachten er opnieuw sancties. Bovendien zouden er destijds afspraken zijn gemaakt over het al dan niet accepteren van een bod op de Mexicaan, terwijl invloed op de transferpolitiek op geen enkele wijze toegestaan is.

Dinsdag liet Twente nog weten akkoord te zijn gegaan met een boete van de FIFA. De wereldvoetbalbond legde de Tukkers een boete van zo'n 170 duizend euro op vanwege de relatie met investeringsmaatschappij Doyen. Uit een geheime en later toch uitgelekte bijlage in het contract bleek dat Doyen een grotere invloed op het transferbeleid van FC Twente had dan aanvankelijk gemeld en dat is niet toegestaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.