'Twee jaar na AZ-vertrek moet Serie A-smaakmaker twintigvoudige kosten'

Reacties

Drie Nederlandse clubs staan er op zijn curriculum vitae, maar juist in de Serie A is Albert Gudmundsson helemaal tot wasdom gekomen. De IJslander streek iets meer dan twee jaar geleden neer in Italië, waar hij nu een toptarget voor internationale topclubs geworden is.

'Twee jaar na AZ-vertrek moet Serie A-smaakmaker twintigvoudige kosten'
© Pro Shots

Het is inmiddels elf jaar geleden dat een toen vijftienjarige IJslander de stap naar Nederland maakte. SC Heerenveen vond in Reykjavik een potentieel groeibriljantje en overtuigde Gudmundsson van een toekomst in het Abe Lenstra Stadion. In de voetsporen van het Friese clubicoon zette de aanvallende middenvelder zich echter nooit, omdat PSV al snel de mogelijkheden van hem zag.

In Eindhoven maakte Gudmundsson namens Jong PSV veel vlieguren in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl hij ook twaalf keer speeltijd in het eerste elftal kreeg. Toch was het niet genoeg voor hem, waardoor AZ toesloeg. De Alkmaarders betaalden bijna twee miljoen euro voor het talent, dat uiteindelijk 98 officiële wedstrijden voor de club zou spelen.

Met nog een halfjaar contract verkocht AZ de – op dat moment – smaakmaker van de eerste selectie. Genoa maakte anderhalf miljoen euro over naar Nederland en ging met hem aan de haal. Een daverend succes bleek die transfer aanvankelijk niet, want de Serie A-club degradeerde meteen.

Gudmundsson bleef Genoa trouw. In de Serie B vond hij zijn draai en leidde hij de club terug naar het hoogste niveau. Elf doelpunten maakte hij, terwijl hij ook nog vijf assists gaf. Dit seizoen laat Gudmundsson zien ook op het hoogste niveau te kunnen schitteren. In maart staat de teller al op tien Serie A-doelpunten, terwijl de club al lang en breed zeker van lijfsbehoud blijft.

In Italië oogst Gudmundsson veel lof als sleutelspeler van de formatie van trainer Alberto Gilardino. Volgens La Gazzetta dello Sport gaat de interesse van de nationale top ver. Internazionale en Juventus vechten volgens het gerenommeerde medium om de diensten van de IJslander, die inmiddels door zijn werkgever getaxeerd is op dertig miljoen euro. Dat is twintig keer meer dan het bedrag waarvoor hij aangetrokken werd.

Overigens zijn de Italiaanse topclubs niet de enige gegadigden voor Gudmunddson. Ook Tottenham Hotspur ziet namelijk wel toekomst in een samenwerking met de middenvelder. Daardoor zijn er legio keuzes voor Genoa en de speler, die zijn marktwaarde op imposante wijze opgevijzeld heeft.

Bekijk hier al onze video's
Meer Serie A
Meer over Serie A
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.