Turkije schiet Zwitserland in blessuretijd uit Euro 2008

Zwitserland is de schlemiel van Euro 2008. Na een ongelukkige nederlaag tegen Tsjechië, gingen zij woensdag in blessuretijd met 2-1 onderuit door een gelukkige goal van Turkije. En dat betekende uitschakeling voor de ploeg van bondscoach Jakob Kuhn.

In de tweede minuut van blessuretijd schoot Arda Turan de Turken naar de zege en de Zwitsers uit het eigen EK. In een counter ontsnapte de aanvaller van Galatasaray over de linkerflank, waarna hij buiten de zestien naar zijn rechter kapte en uithaalde. Hij had het geluk dat Patrick Müller zijn schot onbedoeld met zijn hak van richting veranderde en daarmee doelman Diego Benaglio kansloos maakte.

In Basel waren Zwitserland en Turkije heel erg aan elkaar gewaagd. Op een door zware regenval geteisterd veld streden beide landen vol overgave voor de drie punten, die haast noodzakelijk waren geworden na de nederlaag die zij beide zaterdag hadden geleden. Er was nauwelijks verschil te ontwaren: beide elftallen knokten, beide elftallen kregen kansen en maakten fouten. Turkije was simpelweg de meest gelukkige. Zwitserland had in de eerste helft een licht overwicht, en ging met een voorsprong de kleedkamer in. Bij een snelle uitbraak ontsnapte Eren Derdiyok over rechts, waarna hij voorzette op de vrijstaande Hakan Yakin. Deze Zwitser van Turkse komaf bekroonde het voorbereidende werk van de andere Turkse Zwitser: 1-0. Juichen deed hij niet, net als Lukas Podolski eerder tegen Polen.

Na rust waren de Turken iets beter. Het leidde in de 57ste minuut tot de verdiende gelijkmaker. Nihat zette voor vanaf links, en invaller Semih Sentürk kopte raak, met dank aan halfslachtig ingrijpen van keeper Benaglio.

In het laatste half uur golfde het spel op en neer en kregen beide landen enkele kansjes om op voorsprong te komen, bijvoorbeeld via Tuncay Sanli en Yakin. Vlak voor tijd lukte het de Turken om via Arda zo'n kans in een treffer om te zetten.

Door de winst van Turkije is Portugal verzekerd van de groepswinst van Groep A. Turkije en Tsjechië spelen zondag tegen elkaar om de tweede plaats. Beide elftallen hebben nu drie punten en precies hetzelfde doelsaldo: 2-3. Mochten zij zondag gelijkspelen, dan volgen er na negentig minuten strafschoppen. Zwitserland is uitgeschakeld.