Turkije laat Costa Rica langszij komen

Turkije bewees zichzelf een slechte dienst door gelijk te spelen tegen Costa Rica (1-1). Na de voorsprong vroeg in de tweede helft bezweek de ploeg onder de spanning. In de slotfase hadden de Turken zelfs geluk dat Costa Rica niet de doodsteek uitdeelde.

In de eerste helft viel er weinig te genieten. Turkije had het meeste balbezit maar kwam over het algemeen niet verder dan 30 meter van het doel van Costa Rica. De Midden-Amerikanen kwamen er niet vaak uit maar kregen wel de beste kans. Walter Centeno verprutste de mogelijkheid door hoog over te schieten.

Na rust werd de wedstrijd een stuk leuker. Turkije voerde het tempo op en bracht Costa Rica daarmee in de problemen. Hakan Sükür was twee keer dicht bij de openingstreffer maar zijn kopbal en schot misten het doel. Vervolgens kreeg Costa Rica kansen via snelle uitvallen maar Ronald Gómez schoot naast en Paulo Wanchope werd onterecht teruggefloten vanwege buitenspel.

Emre Belözoglu slaagde er in de 56ste minuut wel in te scoren. De nijvere middenvelder kreeg de bal twee keer in de kluts mee en frommelde de bal uiteindelijk over de doellijn. De voorsprong gaf de Turken niet het verwachte steuntje in de rug. Costa Rica zocht met meer overtuiging de aanval en de Turken werden steeds nerveuzer.

Doelman Rüstü bleef wel rustig en sleepte zijn ploeg er bij een paar gevaarlijke momenten doorheen. De Turkse aanvallers slaagden er niet in gebruik te maken van de ruimte. Hasan Sas en Yildiray Bastürk, de uitblinkers tegen Brazilië, kwamen hun tegenstanders niet voorbij. Costa Rica bleef daarom geloven in een goed resultaat.

De beloning kwam in de slotfase. Invaller Winston Parks maakte in de 86ste minuut gelijk door de bal bij de tweede paal in het doel te tikken. Aan de andere kant had invaller Arif Erdem de winnende op zijn schoen maar de Turk raakte de bal niet vol genoeg. Parks verzuimde vervolgens om de doodsteek uit te delen. De 20-jarige aanvaller passeerde doelman Rüstü wel maar kreeg de bal niet in het verlaten doel.

Voor Turkije is er daarom nog een sprankje hoop op het bereiken van de tweede ronde. Als de Turken met minstens twee doelpunten verschil winnen van China én Costa Rica verliest van het al geplaatste Brazilië, dan gaat Turkije alsnog door.