Tsjechische rel krijgt mogelijk staartje voor Sparta Praag

In Tsjechië is na de interlandronde van deze week een heuse rel ontstaan. Hoofdrolspelers zijn Vaclav Kadlec, Tomas Pekhart en de Kroaat Manuel Pamic. De drie komen uit voor Sparta Praag, dat zich allerminst populair maakte bij de voetbalbonden van Tsjechië en Kroatië door de spelers dinsdag in een oefenduel te laten opdraven.

Tsjechische rel krijgt mogelijk staartje voor Sparta Praag

Kadlec en Pekhart meldden zich ziek af voor het oefenduel met Jong Oranje (woensdag). Pamic liet een interland met zijn nationale team aan zich voorbij gaan vanwege een vermeende knieblessure. De drie Sparta Praag-spelers bleken echter geenszins verhinderd. Ze maakten immers dinsdag wel hun opwachting in een oefenduel van Sparta met Zenit Sint-Petersburg.

Een Russische journalist publiceerde foto's van het vriendschappelijke treffen, waarop de drie internationals werden herkend. Ook het spelen onder een valse naam en met andere rugnummers kon het leugentje niet maskeren.

Trainer Jozef Chovanec (foto) wordt als brein achter het plan aangewezen en kan een flinke boete, opgelegd door de club, tegemoet zien. De coach wilde zijn spelers niet afstaan om zich optimaal voor te bereiden op het Europa League-duel van donderdag met Liverpool.

Vladimir Smicer, manager van het Tsjechisch elftal, haalde hard uit en betitelde de leugen van de drie Sparta-spelers als 'zwak'. De club stuurde op haar beurt een excuusbrief naar de Kroatische en de Tsjechische bond, maar liet wel weten niet blij te zijn met de scherpe kritiek van Smicer.

Of het incident nog een staartje zal krijgen, moet blijken. De Tsjechische tuchtcommissie zal binnenkort uitspraak doen. Mogelijk wacht de twee Tsjechische afhakers en hun werkgever een schorsing en/of een boete. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's