Tsjechië groepswinnaar na nipte zege op gastland Polen

Tsjechië heeft zaterdagavond een plek in de kwartfinales van het EK afgedwongen door Polen met 1-0 te verslaan. Door de zege kegelen de Tsjechen het gastland uit het toernooi. Petr Jiracek (foto) was de held bij Tsjechië met zijn winnende goal.

Tsjechië groepswinnaar na nipte zege op gastland Polen

De eerste twintig minuten leek Polen de gevraagde opdracht (een zege) uitermate goed te begrijpen. Furieus zochten de gastheren de aanval. Robert Lewandowski (op de onderste foto uit hij zijn frustratie) kreeg een grote kans, maar faalde in de afwerking. Doelman Petr Cech kon ook maar ternauwernood een afstandsknal van Sebastian Boenisch uit zijn doel houden.

Na de eerste twintig minuten nam de aanvalsdrang af bij Polen. De Tsjechen, die via Vaclav Pilar nog wel gevaarlijk waren in de eerste minuten, meldden zich ook nauwelijks meer in het vijandelijke zestienmetergebied.

Naarmate de tijd weg tikte zakte het niveau van het duel. Dat was opmerkelijk te noemen omdat bij een 0-0 stand zowel Tsjechië als Polen uit het toernooi zou vliegen, aangezien Griekenland afkoerste op een zege tegen Rusland.

In de 72ste minuut ontpopte Jiracek zich tot Tsjechische volksheld door fraai naar binnen te kappen en Przemyslaw Tyton - die de voorkeur kreeg boven Wojciech Szczesny - met een schuivertje te verschalken. Milan Baros was de aangever bij de goal die tot stand kwam na pijnlijk balverlies op het middenveld van de Pool Rafal Murawski.

In de slotfase kon Polen nauwelijks nog een slotoffensief eruit persen en bleven de Tsjechen overeind. Tekenend was dat verdediger Marcin Wasilewski met een kopbal nog dicht bij een treffer was. In de slotminuut werd een Poolse inzet nog van de lijn gehaald.

Na het laatste fluitsignaal kwam het verlossende bericht: Griekenland versloeg Rusland met 1-0 waardoor Tsjechië met zes punten groepswinnaar is en Griekenland op basis van een beter onderling resultaat tegen Rusland nummer twee met vier punten. Voor het Rusland van Advocaat en gastland Polen (dat in zes EK-duels nog nooit won) zijn de druiven zuur: zij zijn uitgeschakeld. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's