Tsjechië krijgt Letland alsnog op de knieën

Letland leek lange tijd in staat de verrassende zege van Griekenland op Portugal te overtreffen. Met pijn en moeite en met dank aan twee zwakke Letse ingrepen wonnen de favoriete Tsjechen echter alsnog met 2-1.

Tsjechië krijgt Letland alsnog op de knieën

Kenmerkend voor het spelbeeld in de eenzijdige wedstrijd was dat de Tsjechen ondanks een spits van twee meter en twee centimeter en ondanks talloze voorzetten niet één keer op doel wisten te koppen.

De ver teruggetrokken Letten hoefden daarom eigenlijk alleen te vrezen voor schoten van afstand, maar die waren geen van alle scherp genoeg. Waardoor Aleksandr Kolinko zijn doel lang wist schoon te houden en Letland op een stunt mocht hopen.

Eén geslaagde counter hielp de ploeg van bondscoach Aleksandrs Starkovs een eind op weg. In de extra tijd voor de pauze ontsnapte Andrej Prohorenkovs op links. Zijn voorzet was scherp, het ingrijpen van Petr Cech matig en het intikken van de vlugge Maris Verpakovskis (foto) simpel: 0-1.

Voor Tsjechië werd de opgave er daarmee alleen maar moeilijker op. De Letten konden de handbalverdediging nog meer perfectioneren en de ruimte voor het doel van de sterke Kolinko werd steeds kleiner. De enige die voldoende in vorm was om wat te creëren was Karel Poborsky.

De oudste Tsjech (32) was het dichtste bij de gelijkmaker toen hij met een razend schot via de paal naast knalde. Even later gaf hij Milan Baros een bijna niet te missen kans, die de aanvaller van Liverpool toch miste.

Poborsky's mooiste solo leverde wel een doelpunt op. Na twee keer dezelfde speler op het verkeerde been te zetten, belandde de bal na zwak ingrijpen van Kolinko voor de voeten van Baros, die nu wel raak schoot: 1-1.

Tussendoor mocht Tsjechië zich gelukkig prijzen dat Verpakovskis onterecht werd teruggefloten toen Prohorenkovs werd gestuit. Had Gilles Veissière niet gefloten, dan was de nummer 9 van de Letten alleen op doel afgestormd.

Dat Marek Heinz vervolgens profiteerde van zwak wegwerken en de bal in de kruising schoot, maakte de Letse teleurstelling nog groter. Toch was de uitslag gezien het grote overwicht van de Tsjechen verdiend, hoe knullig en laat de doelpunten ook tot stand kwamen. Tsjechië won maar net van Letland. Wat betekent dat voor het Nederlands elftal.
Klik hier voor jouw reactie

Bekijk hier al onze video's