Trots in Gibraltar: 'Het Nederlandse publiek stil gekregen'

De relatief kleine nederlaag tegen het Nederlands elftal zorgt voor optimisme in Gibraltar. De belangrijkste krant in het Britse overzeese gebied ziet volop perspectief na de prestatie in De Kuip.

3 - 0
Gibraltar
Gibraltar

Voor Gibraltar was de 3-0 tegen Oranje alweer de vijfde nederlaag op rij in officiële wedstrijden. Dit was echter een nederlaag met perspectief, oordeelde The Gibraltar Chronicle. 'Gibraltar heeft de teleurstelling na de 3-0 nederlaag tegen Griekenland achter zich gelaten met een knap optreden dat voor trots heeft gezorgd. Hoewel veertig minuten met tien man moest worden gespeeld, bleef het slechts bij 3-0 tegen Nederland. Zo heeft het team het Nederlandse publiek stil gekregen.'

'De stilte na het laatste fluitsignaal zei genoeg', ging de journalist van het belangrijkste medium in Gibraltar verder. 'Dit is een respectabele nederlaag tegen een voormalig WK-finalist. Nederland had dan wel meer dan zeventig procent balbezit, er waren maar elf schoten op doel. Gibraltar werkt toe naar zijn tienjarig jubileum op het internationale podium, in juni. Deze 3-0 nederlaag tegen een team van wereldklasse mag worden gezien als een belangrijke blijk van de progressie sinds de beginperiode. Toen waren zware nederlagen nog de norm.'

Bedrogen uitkomen
De media in West-Europa richtten hun blik met name op Oranje en zagen een valse start van Ronald Koeman. De verwachting was dat het Nederlands elftal in de tweede wedstrijd na de terugkeer van de bondscoach wat recht zou zetten na de 4-0 nederlaag bij Frankrijk van afgelopen vrijdag. 'Wie dacht dat Oranje na de oorwassing tegen Frankrijk als een briesende stier naar het doel van Gibraltar zou stormen, kwam bedrogen uit', constateerde Sporza.

In Kicker ging het ook over de ongelukkige rol van Wout Weghorst. De voormalige spits van VfL Wolfsburg stond negentig minuten in de punt van de aanval, maar scoorde niet tegen de nummer 200 van de FIFA-ranking. 'In de periode na de 1-0 creëerde Oranje amper goede kansen, tot vlak voor rust. 'Weghorst miste eerst zelf een kans, stond daarna in de weg bij een kopbal van De Ligt en stuitte vervolgens zelf op doelman Dayle Coleing.'