Troost-Ekong: via FC Dordrecht naar het WK

Reacties

Als pupil begon hij bij de amateurs van SV Overbos, deze zomer staat hij oog in oog met Lionel Messi. Haarlemmer William Troost-Ekong (24) gaat in Rusland voor een stunt met de Super Eagles. Hoe een man die voor 7500 euro een half jaar zijn kunsten vertoonde aan De Krommedijk, een Nigeriaanse voetbalmiljonair werd.

Troost-Ekong: via FC Dordrecht naar het WK

Als Nigeria vanavond op het WK aantreedt tegen Kroatië zullen de ogen in Haarlem gericht zijn op William Troost-Ekong. De Nederlandse verdediger, die vanwege de Nigeriaanse nationaliteit van zijn vader nu zijn WK-debuut gaat maken. In de nieuwste VI een uitgebreid verhaal over de man die in 2014 nog te licht werd bevonden door FC Groningen.

'Als wij hem destijds niet hadden opgepikt, had hij nu misschien wel bij de amateurs van Sneek gevoetbald.' Aan de andere kant van de lijn hangt Marco Boogers. Hij was het die in de winter van 2014 Troost-Ekong voor een half jaar huurde van de noorderlingen. De toenmalig technisch directeur van FC Dordrecht had de verdediger zien spelen bij de Groningse beloften.

'Het moet ergens in de buurt van Dordrecht zijn geweest. Waarschijnlijk speelden ze tegen Feyenoord. William was een grote, sterke jongen. Won werkelijk alle duels. Josimar Lima vertrok naar Dubai en dus kon ik nog wel een nieuwe centrale verdediger gebruiken. Uiteindelijk heb ik Groningen 7.500 euro betaald. Niet slecht toch?'

'Het jaar daarop wilde ik hem opnieuw huren van Groningen. Plots moesten we wat dieper in de buidel tasten. Volgens mij wilden ze dertigduizend euro hebben. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. William paste prima bij Dordt.'

Via FC Dordrecht kwam Troost-Ekong bij Haugesund (huur), AA Gent en uiteindelijk Buraspor terecht. Daar werd hij voetbalmiljonair. Dat de verdediger de Nederlandse top oversloeg vond Boogers niet zo vreemd. 'Hij moet het minder van het voetballende gedeelte hebben. Dat vinden we toch erg in Nederland... Centrale verdedigers moeten hier allemaal een dubbele schaar in huis hebben en drie man passeren. Wat een onzin! Een verdediger moet in eerste instantie een spits uitschakelen.'

Nigeria speelt trapt om 21.00 uur af tegen Kroatië. Het volledige verhaal met William Troost-Ekong is te lezen in de nieuwste Voetbal International en op VI PRO.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.