'Triest dat er maar twee Eredivisie-spelers op het EK staan'

Reacties

Marco van Basten vindt dat het EK pijnlijk duidelijk maakt hoever het Nederlands voetbal achterop geraakt is bij de rest van Europa. In zijn column in VI haalt hij Kroatië aan als voorbeeld.

'Triest dat er maar twee Eredivisie-spelers op het EK staan'

'Dat elftal ademt voetbal. Hoewel Kroatië met iets meer dan vier miljoen inwoners een stuk kleiner is dan Nederland, staan op het middenveld spelers van Barcelona, Real Madrid, Internazionale en Fiorentina. Hun spits is afkomstig van Juventus. Lange tijd zag je zo'n prominent lijstje ook bij het Nederlands elftal terug', aldus Van Basten.

'Toen bestond een 23-koppige selectie meestal uit een stuk of acht spelers van Europese topclubs en zes of zeven uit de Eredivisie. De rest vormde een soort middengroep. Zo'n verdeling zie je nu terug bij de Kroaten, terwijl Arjen Robben, Daley Blind en Memphis Depay onze enige spelers uit de top zijn. En van dat drietal is Robben langdurig geblesseerd en zit Depay op de bank', vervolgt de assistent-bondscoach.

'Het EK maakt meer dan ooit duidelijk hoe de verhoudingen tegenwoordig liggen. Het is veelzeggend en tegelijk heel triest dat er maar twee Eredivisie-spelers aan het EK meedoen', sluit hij af.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.