Transferdagboek 30/08: Bale, Kaká, Honda, Luiz en Torres

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 30/08: Bale, Kaká, Honda, Luiz en Torres

Het lijkt dan toch echt zo ver te zijn… Volgens AS nadert de transfer van Gareth Bale naar Real Madrid zijn voltooiing. Opvallend is dat nu wordt gesproken van een directe transfersom van 84 miljoen, die nog kan oplopen tot 91 miljoen euro door de nodige bonussen. Het blijft een megabedrag voor Tottenham Hotspur.

Dat zou wel betekenen dat de veelbesproken overgang geen wereldrecord wat betreft transferwaarde is. Zijn nieuwbakken ploeggenoot Cristiano Ronaldo ging namelijk in 2009 voor 96 miljoen euro van Manchester United naar De Koninklijke. Zo heeft de ijdele sterspeler van Real ook weer zijn zin.

De verlossende kwalificatie voor de Champions League, en daarmee zekere inkomsten,  heeft bij AC Milan de deuren wijd open gezet voor transfers. Rond de loting voor de groepsfase werden al de nodige contacten gelegd. Bovendien is met de verkoop van Kevin-Prince Boateng er meer financiële armslag om zaken te kunnen doen.

Vice-president Adriano Galliani probeert de verwachtingen over de terugkeer van Kaká enigszins te temperen, ook al zou de Braziliaan liever vandaag dan morgen Real Madrid verruilen voor zijn oude liefde. 'Het is zeer lastig om Kaká te halen. Het is waarschijnlijker dat Keisuke Honda komt. We zijn in gesprek met CSKA Moskou om hem direct te halen.' Al is het wel een kwestie van of, en niet en.... Galliani zal dus moeten kiezen.

In tegenstelling tot Real Madrid – dat nog steeds wacht op groen licht voor Gareth Bale – gaat Barcelona rustige laatste dagen van de transferperiode tegemoet. De Catalaanse club heeft laten weten deze zomer geen nieuwe spelers aan trekken. 'Onze selectie is rond, al houdt de club altijd de ogen open. Het zou stom zijn dat niet te doen, er kan altijd iets op je pad komen', stelt Barcelona.

Het is geen geheim dat trainer Gerardo Martino er graag een centrale verdediger bij had gehad. Maar de eerste keus – David Luiz (foto onder) bleek onhaalbaar. Chelsea wees het bod van 25 miljoen van de hand, en daarmee werd de zoektocht afgeblazen.

We vervolgen op Stamford Bridge, want daar lijkt de rol van Fernando Torres definitief uitgespeeld. Nu de komst van Samuel Eto'o rond is, hoeft de Spanjaard waarschijnlijk niet te rekenen op al te veel speelminuten. Daarmee kan er deze zomer een einde komen aan het ongelukkige huwelijk tussen de spits en de Engelse formatie.

Met hoge verwachtingen werd Torres in januari 2011 voor om en nabij de zestig miljoen euro overgenomen van Liverpool, waar hij in de jaren daarvoor een ijzersterke indruk had gemaakt. De cijfers bij de Londenaren vallen vies tegen: in 84 competitieoptredens scoorde de Spaans international slechts vijftien keer.

Leighton Baines wordt al de hele zomer gelinkt aan Manchester United, maar vooralsnog speelt de linksback nog altijd bij Everton. Baines en ploeggenoot Marouane Fellaini zouden door manager David Moyes, die de afgelopen jaren met het tweetal werkte in Liverpool, worden gezien als twee mogelijke sterkhouders van Manchester United.

Zijn huidige manager bij Everton gaf nog maar eens aan dat Baines bij Everton hoort. 'Heeft Leighton ooit gezegd dat hij per se naar Manchester United wilde? Nee. Aan de andere kant realiseer ik me ook goed dat het van de één op de andere dag zo kan veranderen', aldus Roberto Martinez.

De manager kreeg volgens de Daily Mail wél slecht nieuws van Fellaini. De middenvelder zou namelijk wél hebben aangegeven te willen vertrekken bij Everton. Een officieel transferverzoek is er niet, maar in de meest recente gesprekken tussen Fellaini en Martinez werd duidelijk dat de Belg hoopt dat een akkoord met Manchester United alsnog wordt beklonken.

Dan een andere Belg: Romelu Lukaku. De spits werd vorig seizoen verhuurd door Chelsea aan West Bromwich Albion, waar hij vorig seizoen met zeventien doelpunten in 35 competitieduels zijn waarde bewees. Bij Chelsea is hij weliswaar iets in de pikorde gestegen, maar een vaste basisplaats heeft het hem nog altijd niet opgeleverd.

West Bromwich Albion heeft deze zomer nog een poging gedaan om de fysiek sterke spits opnieuw op huurbasis over te nemen, maar José Mourinho zag daar geen heil in. Daarom is WBA zich gaan richten op een andere Chelsea-speler: Victor Moses. De vleugelaanvaller wordt echter begeerd door meerdere clubs: Liverpool, Everton en Southampton zien de Nigeriaan ook graag komen.

Manchester United wil nog altijd minstens één extra versterking hebben, maar merkt dat de tijd begint te dringen. The Mancunians willen zich daarom nu richten op een speler die deze zomer wat minder in verband is gebracht met een grote transfer: Ander Herrera. De middenvelder van Athletic Bilbao wordt volgens enkele Spaanse media begeerd door Moyes.

De regerend kampioen van Engeland wil daarom ook flink met geld smijten om de Bask naar Old Trafford te halen. Naar verluidt zou Manchester United bereid zijn om dertig miljoen euro te bieden. Bilbao kan daarentegen dwars gaan liggen; Herrera heeft een transferclausule van 36 miljoen euro in zijn contract staan en is dus niet zomaar te koop.

Bekijk hier al onze video's