Transferdagboek 24/08: Guaita, Bale, Lewandowski, Willian

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 24/08: Guaita, Bale, Lewandowski, Willian

Vicente Guaita is bij Valencia tweede doelman achter Diego Alves, maar kan toch rekenen op de nodige belangstelling. De Spanjaard wordt de afgelopen weken gelinkt aan Arsenal, dat een bod van rond de zeven miljoen euro zou hebben uitgebracht. Valencia wuifde dat bod direct weg, en duidelijk is nu ook waarom.

De zeven miljoen euro komt nog niet eens in de buurt van het bedrag dat Valencia wil hebben voor de reservedoelman. Nu is duidelijk geworden dat Guaita rond de twintig miljoen euro moet opleveren. Arsenal lijkt dat bedrag niet op te willen hoesten, waardoor Guaita in de sinaasappelstad actief blijft.

Iedereen bemoeit zich met de situatie rondom Gareth Bale; zelfs Barcelona-trainer Gerardo 'Tata' Martino heeft er iets over te zeggen. De Argentijn ziet in Bale een voetballer van wereldklasse. 'Maar de bedragen waar nu over wordt gesproken zijn belachelijk. Dat is een gebrek aan respect tegenover de situatie op de wereld.' Aldus de trainer van de club die een kleine zestig miljoen euro neerlegde voor Neymar.

Robert Lewandowski heeft zaterdag openheid van zaken gegeven in de aanbiedingen die hij het laatste jaar naast zich neer heeft gelegd. De Poolse aanvaller van Borussia Dortmund is vast van plan om aan het eind van dit seizoen transfervrij te verkassen naar aartsrivaal Bayern München, terwijl hij ook bij Chelsea, Manchester United en Real Madrid aan de slag had kunnen gaan.

Zo wilde José Mourinho Lewandowski na zijn vier treffers in de halve finale tegen Real Madrid (foto onder) maar al te graag overtuigen om met hem mee te gaan naar zijn nieuwe werkgever, naar nu blijkt is dat dus Chelsea. 'Ik heb inderdaad met hem gesproken, maar ik wil er niet te veel over uitweiden. Ik heb zijn nummer in mijn telefoon. Het is een groot compliment dat zo'n grote trainer in mij geïnteresseerd is.'

Na de return in Estadio Santiago Bernabéu was ook Real-voorzitter Florentino Pérez er als de kippen bij om Lewandowski te polsen voor een eventuele transfer naar De Koninklijke. 'Het was in een kantoor vlakbij de kleedkamer in Bernabéu, meteen na de wedstrijd. We hebben elkaar kort gesproken. Meer ik heb geen nee gezegd. Ik heb vooral geluisterd naar meneer Pérez.'

Sir Alex Ferguson, een goede vriend van Mourinho, wilde de 24-jarige Pool al ver voor zijn memorabele optreden tegen United aantrekken. Ook daar bedankte Lewandowski voor. 'Ik sprak inderdaad ook met Sir Alex Ferguson. Dat gaf me een geweldig gevoel. Maar het was geen goed moment. Ik wist dat ik toen nog wat moest bereiken bij Dortmund voor ik klaar was voor een grotere club.'

Vlad Chiriches zag zijn transfer naar Tottenham Hotspur aanvankelijk in het water vallen. De 23-jarige verdediger van Steaua Boekarest scoorde vorig seizoen nog tegen Ajax in de Europa League en heeft de aandacht gewekt van The Spurs, maar bereikte met de Roemeense topclub geen overeenstemming over een transfer. Nu het bod zou zijn verhoogd naar acht miljoen euro is de Roemeense bondscoach Victor Piturca er van overtuigd dat de transfer rond is. 'Voor zover ik weet gaat Chiriches naar Tottenham', zegt Piturca in Roemeense media.

Zoals we vrijdag al meldden heeft de aanstaande transfer van Gareth Bale een sneeuwbaleffect op de transfermarkt, die maandag zijn laatste week ingaat en de maandag – 2 september – daarop dan toch echt sluit.

Waar tot dusver de overtuiging heerste dat Real Madrid het in 2009 door zichzelf gevestigde wereldrecord van 94 miljoen euro voor Cristiano Ronaldo met vijf miljoen gaat verbreken om Bale aan te trekken, meldt BBC dat er wellicht toch een lager bedrag mee gemoeid is. Tottenham ontvangt het recordbedrag alleen als het bereid is dat gespreid over drie of vier jaar te incasseren. Als het meteen geld wil zien betaalt Real 'slechts' tachtig miljoen.

Ook Marca heeft inmiddels details van de recordtransfer van Bale vrijgegeven. Zo was er woensdagavond een meeting in Madrid, waar Real voorzitter Florentino Pérez een mondeling akkoord bereikte met Tottenham Hotspur-preses Daniel Levy en Bale's zaakwaarnemer Jonathan Barnett.

Volgens de Madrileense krant ontbreekt alleen een handtekening nog en zal Bale (foto) dinsdag worden gepresenteerd. De verwachting is dat zaterdag (vandaag dus) of maandag de dag is waarop de transfer officieel zal worden bevestigd. De 24-jarige Welshman krijgt bij De Koninklijke een zesjarig contract met een netto jaarsalaris van tien miljoen euro. Bovendien gaat hij met zijn geliefde nummer 11 spelen.

Marca houdt opmerkelijk genoeg nog wel een slag om de arm door te stellen dat, hoewel de clubs volledige overeenstemming bereikten, er met Levy nooit garanties zijn totdat de papieren daadwerkelijk zijn ondertekend. De voorzitter van The Spurs heeft een reputatie hoog te houden als keiharde en onvoorspelbare onderhandelaar.

Mocht Levy zich bedenken, dan zal dat vooral te maken hebben met het feit dat Willian op het laatste moment stadgenoot Chelsea boven Tottenham heeft verkozen. Chelsea-manager José Mourinho liet vrijdag al weten dat de 25-jarige Braziliaanse dribbelaar dankzij tussenkomst van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich voor The Blues gaat kiezen en volgens BBC heeft FC Anzhi het bod van circa 35 miljoen euro inmiddels geaccepteerd.

Het wordt zo wel erg druk op de drie posities achter de diepe spits (Fernando Torres, Demba Ba of Romelu Lukaku), want Chelsea had met Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Juan Mata, Victor Moses, Oscar en André Schürrle al zes spelers die daar uit de voeten konden. En juist dat zorgt volgens The Guardian voor groot onbegrip bij Levy, die vermoedt dat Chelsea Willian helemaal niet nodig had maar simpelweg wilde voorkomen dat Tottenham een serieuze concurrent werd door de komst van de Braziliaan. Chelsea ontkent de aantijgingen uiteraard.

Waar Willian met zijn keuze voor Chelsea dus mogelijk nog invloed heeft op de megatransfer van Bale, wacht de rest van de Europese transfermarkt toch vooral op het voltooien van het nieuwe wereldrecord. Zo wil Tottenham Bale's vervanger, Erik Lamela (foto), ophalen bij AS Roma, dat volgens Gazzetta dello Sport op zijn beurt dan weer bij Fiorentina gaat shoppen. Adem Ljajic  staat echter ook in de belangstelling van AC Milan en Atlético Madrid.

En natuurlijk heeft de transfer van Bale ook directe gevolgen in Madrid. Marca stelt dat het bestuur van Real Angel di María en Fábio Coentrão de deur wil wijzen. Coentrão is met name in beeld bij Manchester United, dat twintig miljoen euro voor de Portugese linksback zal moeten betalen. United moet eieren voor zijn geld kiezen, nu Everton Leighton Baines maar niet wil laten gaan.

Ook Di María zou naar Old Trafford kunnen verhuizen, maar de Argentijnse vleugelflitser wil zelf helemaal niet weg uit het Estadio Santiago Bernabéu. Hoewel ook Paris Saint-Germain en Arsenal interesse hebben, wil hij ondanks de komst van Bale – een directe concurrent – vechten voor zijn plaats. De vraag is alleen of de Madrileense beleidsbepalers daar ook zo over denken.

Bekijk hier al onze video's