Transferdagboek 15/08: Bent, Di María en Willian

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 15/08: Bent, Di María en Willian

FC Anzhi was twee jaar geleden nog de club die Europa ging veroveren. Een club met grenzeloze ambities, waar het geld aan de bomen groeide. Als we de gang van zaken in de huidige transferperiode van de Russische club bekijken, lijkt het wel een sprookje geweest.

Niet alleen werd donderdag bekend dat Igor Denisov, Yuri Zhirkov en Alexander Kokorin vertrokken, ook staat Samuel Eto’o in de etalage. Iemand per jaar twintig miljoen euro betalen, het blijkt achteraf gezien geen strategische meesterzet. En tot overmaat van ramp wil ook Willian de Russische Premjer Liga verlaten.

De 24-jarige aanvaller werd afgelopen januari nog voor 35 miljoen euro overgenomen van Shakhtar Donetsk, maar wordt nu alweer in verband gebracht met de Premier League. Willian zelf maakt er ook geen geheim van: ‘Ik wacht op een bod van een club. Clubs zoals Liverpool. Als het daadwerkelijk Liverpool is, ben ik blij. Dat is namelijk een fantastische club. Ik blijf kalm, maar mijn doel is de Premier League.’

Goed, een uittocht bij een club die de afgelopen jaren miljoenen euro’s investeren om een respectabel team bij elkaar te stellen. Een club met dezelfde ambitie, maar daarentegen wel met een sterke strategische aanpak, is Paris Saint-Germain. Zlatan Ibrahimovic en Edinson Cavani vormen daar het aanvalsduo, waardoor menig Ligue 1-verdediger gewaarschuwd is.

Het geweld in de aanval wordt misschien zelfs versterkt, aangezien de club uit Parijs volgens Le Parisien belangstelling heeft in Angel di María. Dit omdat Ezequiel Lavezzi niet meer naar behoren presteert, waardoor een frisse wind op de flanken nodig is. Mocht Gareth Bale daadwerkelijk naar Real Madrid verkassen, dan slinken de kansen van de Argentijnse aanvaller, die voor dertig miljoen euro is op te halen uit de Spaanse hoofdstad.

Fulham-manager Martin Jol heeft er op korte termijn een aanvaller bij als we Ian Hollowy, manager van Crystal Palace, moeten geloven. Een poging van de Londense promovendus om Darren Bent over te nemen van Aston Villa mislukte volgens Holloway, omdat Fulham zich op het laatst in de onderhandelingen mengde.

En dus vist Palace achter het net, zo stelt Holloway in gesprek met BBC. 'Gisteravond werd me nog verteld dat hij naar ons kwam en vanochtend ook nog. Maar zo is het leven. Fulham is nu eenmaal een grotere vis dan wij zijn. Mijn voorzitter zal er maar alvast aan moeten wennen.'

Atlético Madrid heeft nog wat geld over van de zestig miljoen euro die het van AS Monaco kreeg voor de transfer van Radamel Falcao en overweegt een deel daarvan te investeren in de komst van Adem Ljajic. De aanvaller van Fiorentina stond deze zomer ook al in de belangstelling van AC Milan, maar als het aan Atlético-trainer Diego Simeone ligt komt Ljajic (foto) naar Madrid. 'Normaal gesproken praat ik niet over spelers die niet van ons zijn, maar over Ljajic wil ik wel kwijt dat hij een geweldige speler is', luidden de veelzeggende woorden van Simeone.

Overigens weet de Madrileense krant AS  dat er pas sprake is van de komst van Ljajic als Atlético zichzelf eerst heeft ontdaan van Adrián. Valencia en verschillende clubs uit de Premier League zouden zijn situatie in Estadio Vicente Calderón nauwlettend in de gaten houden, te meer omdat de tweevoudig Spaans international vorig seizoen steeds meer op de bank belandde.

We blijven nog even in de Spaanse hoofdstad, want volgens Radio Montecarlo heeft Sami Khedira zijn zaakwaarnemer woensdag contact laten opnemen met Paris Saint-Germain om te informeren of er in het Parc des Princes nog plaats is voor hem in de toch al goedgevulde selectie van trainer Laurent Blanc. Khedira is bij Real Madrid niet langer zeker van een basisplaats op het middenveld, nu De Koninklijke deze zomer Asier Illarramendi voor liefst 38 miljoen euro losweekte bij Real Sociedad.

Gek genoeg wordt Napoli nog niet in verband gebracht met Khedira. De Zuid-Italiaanse topclub nam sinds de komst van trainer Rafael Benítez al drie spelers over van Real en is nog altijd op zoek naar een controlerende middenvelder. Maar in Napels valt niet de naam van Khedira, maar die van Jon Obi Mikel. De 26-jarige Nigeriaan is na zeven jaar Chelsea toe aan iets nieuws en zou Benítez volgens SportMediaset maar al te graag achterna reizen richting Napels.

Met veel bravoure kondigde Arsenal aan topaankopen te willen gaan doen. Dat plan lijkt volledig in het water te vallen. Luis Suarez (Liverpool), Luiz Gustavo (Bayern München) en Gonzalo Higuaín (hij ging van Real Madrid naar Napoli) haalden hun neus op voor de Noord-Londense flirt. Alleen het Franse talent Yaya Sanogo werd verleid.

Daarom heeft manager Arsène Wenger nu zijn pijlen gericht op Edin Dzeko. De Fransman zou daarbij soepeltjes willen aangeven aan de Bosniër dat hij vanwege de toegenomen concurrentie – Álvaro Negredo en Stevan Jovetic kwamen naar Manchester City – beter voor Arsenal kan kiezen. En Wenger kan een hoop willen, maar manager Manuel Pellegrini heeft al laten weten niet mee te willen werken.

Manchester United start zaterdag met een uitwedstrijd bij Swansea City de competitie in Engeland. Na het vertrek van Sir Alex Ferguson is het ook bij de ploeg van Robin van Persie op transfergebied uiterst rustig gebleven. Grote aankopen bleven uit en er was vooral onrust rondom Wayne Rooney.

De geblokte spits wil vertrekken vanwege zijn bijrol achter Robin van Persie en Chelsea zou hem maar wat graag overnemen. Woensdag deed Rooney 67 minuten mee in de 3-2 zege van Engeland op Schotland. Saillant omdat hij de weken daarvoor vanwege de nodige blessures niet in actie kon komen voor Manchester United. Zaterdag zal de herstelde Rooney plaats moeten nemen op de bank.

Trainer David Moyes wil Rooney voorlopig niet laten gaan. Dat verandert wellicht als zijn gewenste versterking, in de persoon van Marouane Fellaini, zich op Old Trafford meldt. De Belg is de meest logische aanwinst. Of dat als vervanger van Rooney, of als aanvulling op de selectie zal zijn, is nog de vraag. De kans lijkt evenwel groot dat hij nog deze zomer herenigd zal worden met Moyes, zijn oud-trainer bij Everton.

Dan over naar Spanje, waar Real Madrid een laatste poging wil doen voor Gareth Bale. Het aanbod: 85 miljoen euro + Fabio Coentrão. AS weet evenwel dat Tottenham Hotspur meer wil: vijf miljoen erbij en er zou een deal zijn. Al blijft er twijfel bestaan over de voorkeur van trainer Carlo Ancelotti, die stelselmatig weigert in te gaan op vragen over Bale. De trainer van Real zou het buitensporige hoge transferbedrag volgens andere berichten weer te gek vinden. 'En ik heb  hier nu al het beste team dat ik ooit had', vulde hij onlangs nog aan. Overigens is inmiddels zeker dat Bale door zijn bovenbeenblessure zondag moet toekijken als Spurs de competitie opent bij Crystal Palace. Als hij daar dan nog onder contract staat...

Bekijk hier al onze video's