Transferdagboek 15/07: Fabregas, Douglas en Higuaín

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 15/07: Fabregas, Douglas en Higuaín

Manchester United staat ogenschijnlijk op het punt flink uit te pakken op de transfermarkt. Manager David Moyes sprak de speculaties nog tegen dat Thiago Alcántara de beoogde versterking was. 'Ik heb nooit gezegd dat hij dat was. We zijn spelers aan het volgen en we zijn gelukkig met hoe het gaat.'

Manchester United, dat ook de centrale verdediger Ezequiel Garay voor twintig miljoen bij Benfica wil wegplukken, heeft volgens de Britse media daarbij een oude bekende van Robin van Persie bij Barcelona op het oog; Cesc Fabregas. De Catalanen zouden inmiddels een bod van dertig miljoen euro hebben ontvangen.

Mocht Barcelona daadwerkelijk willen meewerken aan een afscheid van Fabregas, dan komt mogelijk ook Arsenal om de hoek kijken. De Londense club heeft namelijk bij de transfer van de Spaanse international in 2011 naar de Catalaanse hoofdstad het eerste recht op koop bedongen, voor een bedrag van 29 miljoen euro. Daar zit Manchester niet geheel toevallig net ietsjes boven…

Douglas heet onderweg te zijn naar Dinamo Moskou, al is zijn naam ook gevallen bij Dinamo Kiev, Kuban Krasnodar en FC Anzhi. In Oost-Europa kunnen ze met dank aan FC Twente de tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan transfervrij overnemen. De Enschedese club heeft door de vingers gezien dat de verdediger vergeten was formeel op te zeggen. Dat is nodig als het contract afloopt, zoals bij Douglas.

Een transfer van Douglas naar Moskou is opmerkelijk gezien zijn eerdere ervaringen in de Russische hoofdstad met FC Twente. Twee jaar geleden huilde hij nog tranen met tuiten omdat het er zo koud was tijdens het Europa League-duel met Rubin Kazan. Stevan Jovetic (23) staat volgens Sky Sport Italia op het punt over te stappen van naar Manchester City. Binnen 48 uur zou de bevestiging moeten volgen. De Montenegrijn van Fiorentina had lang zijn zinnen gezet op een overgang naar Juventus, dat met Fernando Llorente en Carlos Tévez al andere aanvallers binnenhaalde. Daardoor vertrekt hij nu dolgraag naar Manchester City, waar hij met Sergio Agüero en Edin Dzeko de strijd aan zal moeten gaan.

Dat City uitkomt bij Jovetic heeft grotendeels te maken met het afhaken voor de te dure Edinson Cavani (zie hieronder). De international van Uruguay, die zijn huidige club Napoli met zijn aanstaande transfer naar Paris Saint-Germain aan 63 miljoen euro zal helpen, zorgt er indirect voor dat Gonzalo Higuaín níét de nieuwe spits van Arsenal is.

Napoli zou bereid zijn de helft van de voor Cavani binnen te komen vergoeding willen spenderen aan de beoogde nieuwe spits. Al hoopt ondertussen de nieuwe Real Madrid-coach Carlo Ancelotti ook nog steeds dat de Argentijn blijft. Arsenal, dat een maand geleden nog dicht bij het vastleggen van Higuaín was, lijkt in ieder geval mis te grijpen. Luis Suarez is deze transferperiode een van de meest gewilde spelers op de Europese velden. Daar draagt de voormalige Ajacied zelf stevig aan bij door te pas en te onpas te roepen dat hij wil vertrekken bij Liverpool. Maar als het aan Arsenal-manager Arsène Wenger ligt, blijft de Uruguayaan wel in Engeland actief.

Arsenal heeft het bod op Suarez verhoogd van 37 naar 43 miljoen euro. De eerste poging werd nog resoluut van tafel geveegd. De noodzaak om bij Arsenal een spits te halen, is alleen maar groter geworden nu de overgang Higuaín toch lijkt af te ketsen. Dat laatste is voorlopig ook de reden dat Wenger zijn landgenoot Olivier Giroud absoluut niet wil laten gaan. 'Hij maakte zeventien goals in zijn debuutseizoen, terwijl je in zo'n seizoen tijd nodig hebt om je aan te passen. Ik verwacht veel van hem.'

Wie mogelijk net als Suarez in Engeland blijft, is Branislav Ivanovic. De Serviër, afgelopen seizoen nog slachtoffer van Suarez bij het veelbesproken bijtincident, verkiest volgens Tutto Mercato een langer verblijf bij Chelsea boven de belangstelling van Paris Saint-Germain en Barcelona. Dat de verdediger wil gaan samenwerken met manager José Mourinho, weet ook The Daily Star. 'Hij kon naar Barcelona, maar wil toch blijven', aldus een duistere bron rondom de familie van Ivanovic. 'Ik kan enkel zeggen dat Van den Brom een goeie vriend is', zo vertelde Vitesse-aanvoerder Guram Kashia met een knipoog aan Belgische media na het oefenduel met Standard Luik (1-0 zege). Bij Anderlecht is, geheel toevallig, John van den Brom de trainer. Hij werkte bij Vitesse samen met Kashia. 'Wij hebben een goed contact en Kashia wil misschien zelf naar Anderlecht', reageerde de trainer. 'Maar is dat niet aan de orde. Pas als Kouyaté vertrekt, bekijken we het wel', gaf hij aan dat een transfer nog ver weg is.

Van Jacob Mulenga is al wel lang en breed bekend dat hij FC Utrecht en de Eredivisie wil verlaten. Om die reden zou de Zambiaan mogelijk donderdag in de voorronde van de Europa League zelfs niet in actie komen tegen het Luxemburgse Differdange 03. Dat heeft dan weer te maken met de belangstelling van Wigan Athletic, dat komend seizoen door de FA Cup-winst in Europa mag uitkomen. Volgens Sky Sports zijn ook Nottingham Forest en Bolton Wanderers nog gecharmeerd van de spits van FC Utrecht.

Bekijk hier al onze video's