Transferdagboek 09/06: Sánchez, Alonso, Koné, Abidal

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 09/06: Sánchez, Alonso, Koné, Abidal

Internazionale beleefde het voorbije seizoen een rampjaar en Alexis Sánchez is een van de spelers die moet gaan zorgen voor een opleving in Milaan. De medio 2011 voor 26 miljoen euro door Barcelona van Udinese overgenomen Chileen is door de moordende concurrentie bij de Catalaanse grootmacht immers nog wat minder zeker van speelminuten. Zo moet hij het komend seizoen ook opnemen tegen niemand minder dan Neymar.

Juist daarom zou Internazionale aangeklopt hebben, volgens Spaanse media. Wat de Catalanen betreft valt er vanwege de nog drie jaar doorlopende verbintenis van de aanvaller zelfs te praten over een huurconstructie.

De overgang van Gonzalo Higuaín naar Italië laat juist nog even op zich wachten. Hoewel Real Madrid inmiddels contact heeft met Juventus wil De Koninklijke eerst een opvolger voor de vertrokken José Mourinho aanstellen. Pas bij de komst van een nieuwe coach kan er over transferzaken gepraat worden. In de tussentijd hoopt Arsenal de Argentijn dusdanig te bespelen, dat hij toch voor Arsenal kiest.

Diezelfde Mourinho zou daarom nog even geduld moeten betrachten. Volgens The Telegraph wil hij immers Xabi Alonso naar Chelsea halen. De Spanjaard was in Madrid een van de vertrouwelingen van de Portugese coach en zou daarom mede in ongenade zijn gevallen bij zijn ploeggenoten aldaar.

Waar het in de voetballerij wel vaker gebeurt dat trainers oud-spelers overhevelen naar hun nieuwe club, is coach Roberto Martínez daar in ieder geval eerlijk over. 'Ik heb geen overeenkomst met Wigan', vertelt de nieuwbakken Everton-coach. 'Na de degradatie weten ze bij Wigan dat er spelers zullen vertrekken.' Vooral Arouna Koné (foto) en middenvelder James McCarthy zouden daarbij hoog op de nodige verlanglijstjes staan. Bij Real Madrid geeft men de strijd om de handtekening van Gareth Bale op. De Spaanse hoofdstedelingen zien er geen heil meer in om de Welshman naar Madrid te halen, mede vanwege het hoge prijskaartje dat aan de sterkhouder van Tottenham Hotspur hangt. Mede daarom verlegt De Koninklijke de aandacht naar een andere speler.

Juan Mata zou namelijk de volgende in de rij zijn om het maagdelijk wit van de club te dragen. De Spanjaard gaf in een eerder stadium aan blij te zijn in Londen, maar volgens de Spaanse media zou hij een terugkeer naar Madrid ook zien zitten. Mata genoot zijn opleiding bij de club, maar haalde het eerste elftal niet. De international koos toen voor een overstap naar Valencia, waar hij uitgroeide tot een van de beste spelers.

Voor Éric Abidal is er geen toekomst bij Barcelona, maar een transfer naar Bayern München behoort wel tot de mogelijkheden. Althans, dat stelt de linksback zelf. De Fransman zou in het kielzog van zijn geliefde trainer Josep Guardiola mee gaan naar de winnaar van de Champions League.

'Guardiola kent mijn situatie en zou het geweldig vinden om mij in zijn selectie op te nemen', gaf de Fransman aan in de Franse media. 'Maar de directeur en de voorzitter hebben ook zeggenschap over het transferbeleid.' Abidal kwam in 2007 naar Barcelona en bloeide onder Guardiola op tot basisspeler. De afgelopen tijd stond voor hem in het teken van de wedstrijd van zijn leven, toen hij knokte tegen kanker. Nog meer geruchten uit de Franse media; Lisandro López staat open voor een vertrek bij Olympique Lyon. De aanvaller heeft het niet naar zijn zin in Frankrijk en hoopt op een transfer in de zomer. Daarbij staat zijn oude liefde vooraan in de rij om hem over te nemen.

FC Porto heeft namelijk de wens uitgesproken om López weer terug te halen naar het oude nest. In Portugal groeide López uit tot een van de betere aanvallers van Europa, toen hij tussen 2005 en 2009 zijn duels voor de Portugese grootmacht speelde. Daarna werd hij overgenomen door Olympique Lyon, waar de Argentijn ook liet zien het scoren nog niet te zijn verleerd. Het enige obstakel is zijn salaris; momenteel verdient López vier miljoen euro per jaar.

Mario Balotelli zou zijn aanvalspartner bij het Italiaanse elftal en AC Milan weleens kunnen kwijtraken. Stephan El Shaarawy staat namelijk in de belangstelling van Manchester City, weet La Gazzetta Dello Sport. De steenrijke club is ook nu weer bereid diep in de buidel te tasten: veertig miljoen euro moet geen probleem zijn.

Dan Mario Gomez (foto). Manager André Villas-Boas van Tottenham Hotspur ziet hem graag naar Londen komen, weet het Engelse Metro. Die hebben namelijk gesproken met de zaakwaarnemer van de bij Bayern München op de reservebank vertoevende doelpuntenmachine.

'Als het aan mij ligt, vertrekt Mario deze zomer. Hij krijgt zijn transfer.' Naar verluidt ontmoet hij de directie van The Spurs in de komende week, al is ook Napoli nog in de markt voor Gomez. Theo Walcott moet Gomez in Napels voorzien van de nodige voorzetten. Voorzitter Aurelio de Laurentiis liet al doorschemeren dat de club op zoek is naar iemand voor op de rechterflank. 'Maar meer kan ik niet zeggen, anders voer ik de prijs te hoog op', blijft de voorzitter mysterieus.

Dan vliegen we over naar Barcelona, waar Cesc Fabregas weleens het veld zou kunnen ruimen. Nieuwbakken Manchester United-manager David Moyes ziet het namelijk wel zitten in de middenvelder, die in Engeland al eerder voor Arsenal speelde.

Ook hier vliegen de miljoenen ons weer om de oren: vijftig ervan maar liefst, zou Manchester United overwegen te bieden voor Fabregas. Maar bij die inkomsten blijft het niet voor Barcelona, als we Spaanse media moeten geloven.

Barça heeft namelijk een reden gevonden om David Villa van de hand te doen. Zijn verbintenis - die tot medio 2014 doorloopt - zou namelijk stellen dat in zijn laatste contractjaar zijn inkomen omhoog schiet van 7,5 naar elf miljoen. Aardig wat geld voor een speler die toch het gros van zijn tijd op de reservebank zal doorbrengen, moet de directie in Barcelona denken. Steraankoop Neymar lijkt namelijk de eerste keus voor de linksbuitenpositie. Villa moet zo'n vijftien miljoen euro in de Catalaanse kas brengen.

Bekijk hier al onze video's