Transferdagboek 05/08: Messi, Ronaldo en Mandzukic

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 05/08: Messi, Ronaldo en Mandzukic

Een opvallend gerucht in Duitsland, waar Mario Mandzukic onlangs in woord en gebaar liet blijken niet tevreden te zijn met zijn bijrol bij Bayern München. De Kroaat (27) zag tijdens de Audi Cup de voortekenen van een bijrol tijdens het komende seizoen al aankomen. Trainer Josep Guardiola zette hem op de bank. En daar was Mandzukic niet blij mee.

Een andere ontevreden spits zou wel eens uitkomst kunnen bieden. Robert Lewandowski gaf onlangs al aan zich belazerd te voelen door de Borussia Dortmund-clubleiding, die hem deze zomer niet wil laten verkassen naar Bayern München. Een transfervrije gang in de komende zomer werd al wel verzekerd door de Beierse grootmacht. In tegenstelling tot Lewandowski heeft Mandzukic nog een langer doorlopend contract (tot medio 2016).

En daar is dan de optelsom: een ruil moet alle partijen het nu naar de zin maken. Bayern krijgt met een directe transfer van Lewandowski wat het al de hele zomer wil en is van de ontevreden Mandzukic af, de Kroaat heeft het niet langer te stellen met moordende concurrentie en Dortmund hoeft het geklaag van Lewandowski niet langer aan te horen. Zo'n gek idee is het eigenlijk niet.

Dan naar AS Monaco, dat nog altijd op zoek is naar een doelman die past bij de ambities. Met Danijel Subasic heeft trainer Claudio Ranieri nog geen grote naam onder de lat staan. Daarom zou hij Marco Amelia willen verlossen van AC Milan, waar hij een bijrol vertolkt. Maar of Amelia wel de gewenste eerste doelman is, is nog maar de vraag. Wellicht wordt hij gezien als stand-in van een nog vast te leggen topkeeper.

Wie voorlopig op zijn plek blijft, is Lionel Messi. Barcelona-voorzitter Sandro Rosell heeft immers aangegeven dat een geïnteresseerde club het niet geringe bedrag van 580 miljoen euro op tafel moet leggen om de Argentijnse wereldster los te weken. Dat bedrag zou als volgt zijn opgebouwd: een transfersom van 250 miljoen + 56 procent belastingen. Maar concurrenten kunnen zich de moeite besparen, meent Rosell. 'Zelfs als dat bedrag op tafel komt, gaan we niet akkoord.' Mounir El Hamdaoui heeft sombere perspectieven bij Fiorentina. De Marokkaanse aanvaller wacht een rol op het tweede plan na de komst van Mario Gomez van Bayern München. Een vertrek bij de Toscaanse club biedt een oplossing, en dus valt zijn naam ook bij Eredivisieclubs die verlegen zitten om een spits.

Maar FC Twente-voorzitter Joop Munsterman heeft al aangegeven dat El Hamdaoui te hoog gegrepen is voor de Enschedese club, zoals Vitesse de speculaties over de komst van de Marokkaan afdoet als complete onzin.

In deze periode wordt er meer aan het droppen van namen gedaan. Zo wordt David Bentley in verband gebracht met FC Utrecht. De 28-jarige aanvaller is transfervrij nadat zijn contract met Tottenham Hotspur is afgelopen, en Utrecht zit verlegen om offensieve versterking. Maar tot een huwelijk komt het niet. De Eredivisionist weet niets van interesse in Bentley.

De vrijage van Keisuke Honda (foto onder) en AC Milan is wel langer bekend, en een ja-woord over de transfer is aanstaande. Althans, als we broer en zaakwaarnemer Hiroyuki Honda mogen geloven. 'Dit gaat een heel, heel belangrijke week worden. AC Milan gaat CSKA Moskou ontmoeten en er kunnen zich ontwikkelingen voordoen vóór het weekend.'

'Keisuke is rustig, de hoop is dat hij naar Milan kan maar we kunnen alleen maar af wachten', zegt Hiroyuki. Een soortgelijk geluid is ook te horen in San Siro. 'Als CSKA niet wil verkopen, dan zullen we geduldig afwachten', aldus vice-voorzitter Adriano Galliani. De toekomst van Cristiano Ronaldo. Het is een onderwerp waar we elke dag ons Transferdagboek mee kunnen vullen. Sterker nog, het wordt zo langzamerhand een steeds meer gecompliceerde situatie. In een notendop: zondag meldden we dat Ronaldo misschien zijn contract gaat verlengen, als Gareth Bale óók een contract in Madrid ondertekent.

In dat geval zit de Portugees tot 2018 bij Real Madrid. Ronaldo zelf reageerde op uiterst politiek correcte wijze, met gangbare clichés. 'Ik ga niets bevestigen, ik doe gewoon mijn ding. Mijn toekomst? Ik weet het niet. Op dit moment ben ik een speler van Real. Wat er gaat gebeuren weet ik niet, vooralsnog zit ik hier goed.'

Ook de teksten van Ronaldo over een eventuele komst van Bale zijn inspirerend. 'De spelers om mij heen zijn fantastisch. Ik ga niet over andere spelers praten.' Goed. De bal ligt dus bij Bale, die van zijn huidige werkgever Tottenham Hotspur nog steeds geen toestemming heeft gehad om naar Madrid te verkassen voor onderhandelingen. Tot onvrede van de Welshman zelf. Bale is overigens niet de enige profvoetballer die ontevreden naar de start van het nieuwe seizoen toeleeft. Wayne Rooney is namelijk klaar met Manchester United, maar de club nog niet met hem. Chelsea wil de aanvaller graag inlijven en Rooney wil volgend seizoen graag op Stamford Bridge spelen. United-manager David Moyes zegt er echter alles aan te doen om Rooney in Manchester te houden en hem zéker niet naar een rechtstreekse concurrent te laten verhuizen, maar dat weerhoudt The Blues er niet van om deze week met een hoger bod te komen. Een bedrag van 45 miljoen euro, wat wordt gesuggereerd door Engelse media, is ook afgewezen. Dat Rooney niet meereist naar Zweden voor het oefenduel met AIK Solna, officieel vanwege blessureleed, zorgt evenwel voor meer speculatie.

Chaos en sensatie in de transferperiode, maar rond wie het momenteel nog relatief rustig is, is de Braziliaan Fred, die nu nog onder contract staat in zijn thuisland bij Fluminense. De aanvaller speelde de sterren van de hemel op de afgelopen Confederations Cup (kroonde zich met Brazilië ook tot kampioen), werd topscorer van het toernooi en leek daarmee op de shortlist van veel clubs te staan. De club waar Fred het vooralsnog mee moet doen: Trabzonspor. De 29-jarige aanvaller kampt echter ook met een clubleiding die hem niet wil laten gaan. 'Er is nog geen een bod bij ons binnen gekomen dat goed genoeg is', liet directeur voetbalzaken Rodrigo Caetano weten. 'We blijven kalm. Als het aan ons ligt, verlaat Fred ons pas als hij zelf ook écht wil.' Het blijft vreemd, een topscorer van een mondiaal toernooi die mag kiezen tussen blijven bij Fluminese, of een Europees avontuur bij Trabzonspor.

Met alle respect voor de Turkse club, maar waar blijft de interesse van de topclubs? Arsenal bijvoorbeeld. De activiteit van The Gunners op de transfermarkt is vooralsnog niet bepaald enerverend. Een bod op Suarez, voor één pond meer dan de vraagprijs. That's it.

Arsène Wenger kan Fred ook niet gemist hebben, want in Brazilië kijkt Arsenal wel degelijk rond. Victor Andrade bijvoorbeeld. De zeventienjarige Braziliaan in dienst van Santos heeft al laten weten dat hij zijn contract niet gaat verlengen. Simpelweg omdat hij in Europa wil spelen. De jongeling, van wie Robinho de peetoom is, is af te halen voor een kleine drie miljoen euro. Tijd voor Arsenal wellicht om actie te ondernemen.

Bekijk hier al onze video's