Transferdagboek 05/07: Demba Ba, Vucinic en Jovetic

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 05/07: Demba Ba, Vucinic en Jovetic

Manager José Mourinho is Chelsea voor komend seizoen op veel posities aan het wijzigen. De jonge Marco van Ginkel werd al overgenomen van Vitesse, maar er mogen ook spelers vertrekken.

Zo is Demba Ba momenteel in gesprek met het steenrijke Anzhi Makhachkala. De aanvaller kwam in de winterstop over van Newcastle United en was in veertien competitiewedstrijden twee keer trefzeker.

Wie ook voor een overstap naar de Russische Premjer Liga staat is Mirko Vucinic. De aanvaller van Juventus staat in de nadrukkelijke belangstelling van Zenit Sint-Petersburg, maar zijn werkgever wil voorlopig nog niet meewerken aan de transfer.

De Russen bieden negen miljoen euro, terwijl De Oude Dame het dubbele verlangt. In Sint-Petersburg kan Vucinic liefst vier miljoen euro netto per jaar verdienen. Toch blijft het prijskaartje om zijn nek een heikel punt.

Het ziet ernaar uit dat Henrikh Mkhitaryan volgend jaar in de Bundesliga te bewonderen is. De middenvelder stond in de nadrukkelijke belangstelling van Liverpool, maar Borussia Dortmund lijkt de slag te hebben gewonnen.

De Armeniër wordt in Dortmund gezien als dé opvolger van de naar Bayern München vertrokken Mario Götze. Volgens Duitse media is een delegatie van de verliezend Champions League-finalist al afgereisd naar Donetsk, om de transfer af te ronden. Shakhtar verdient naar verluidt zo’n 25 miljoen euro als ze de smaakmaker verkopen.

Napoli houdt al rekening met een vertrek van Edinson Cavani. De ploeg heeft namelijk al geprobeerd om Stevan Jovetic van Fiorentina over te nemen. De aanvaller liet echter weten dat Napoli zich de moeite kan besparen, aangezien hij alleen naar Juventus wil.

Voor Fiorentina zou een vertrek van Jovetic betekenen dat er ruimte vrijkomt om de onderhandelingen met Bayern München over Mario Gomez een vervolg te geven. Zelf werkt de club uit Florence echter niet zo makkelijk mee. Jovetic mag alleen voor dertig miljoen euro naar Juventus.

Aanvankelijk leek Juventus de bestemming van Jovetic, maar De Oude Dame heeft met Carlos Tévez al een speler aangetrokken die op dezelfde positie als Jovetic uit de voeten kan. In ons transferdagboek komen niet altijd spelers van het kaliber Cristiano Ronaldo, Cavani of Wayne Rooney voorbij. Ook aan de oude bekenden wordt aandacht geschonken. Marc-Antoine Fortuné, voormalig aanvaller van FC Utrecht, lijkt namelijk in Wigan Athletic zijn nieuwe club te hebben gevonden.

Fortuné zal bij de Championship-club een contract voor twee jaar ondertekenen, nadat hij het afgelopen seizoen bij West Bromwich Albion in 21 Premier League-wedstrijden tot slechts twee doelpunten kwam. Een aanvallende impuls kan geen kwaad bij Wigan, aangezien voormalig PSV-aanvaller Arouna Koné lijkt te vertrekken bij de club. West Bromwich daarentegen liet Nicolas Anelka donderdagavond een éénjarig contract tekenen.

Als we afgaan op de berichten in L'Equipe en La Gazzetta dello Sport is Paris Saint-Germain hard op weg om met Edinson Cavani de volgende Europese topspeler aan de toch al niet slecht gevulde selectie toe te voegen.

Volgens zowel de Franse als de Italiaanse krant is PSG bereid de vereiste 63 miljoen euro te betalen en is Cavani zelf overtuigd van een verblijf in Parijs door een uiterst riant jaarsalaris van tien miljoen euro.

Eerdere geruchten dat Zlatan Ibrahimovic de omgekeerde weg zou bewandelen, worden inmiddels weer ontkracht. Er valt komend seizoen met het spitsenkoppel Ibra-Cavani vermoedelijk dus veel te genieten in Parijs.

Bovendien wordt Cavani voor een Frans recordbedrag herenigd met Ezequiel Lavezzi, die een jaar geleden voor circa 25 miljoen euro al de overstap maakte van Napoli naar PSG. In Napels vormde de Argentijn een gevaarlijk aanvalsduo met El Matador. Met het aantrekken van Cavani zou PSG echter nog niet klaar zijn. Want Leonardo, de technisch directeur van Paris Saint-Germain en ex-speler van AC Milan, wil zijn affiniteit met de Serie A nog maar eens kracht bijzetten door ook zijn landgenoot Hernanes, spelmaker van Lazio, en AS Roma-middenvelder Daniele De Rossi naar de Franse hoofdstad te halen.

Waar dat de slagkracht van de Romeinse clubs op de transfermarkt flink zou vergroten - Hernanes zou bijvoorbeeld het toch ook niet geringe bedrag van twintig miljoen euro moeten opleveren - heeft Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis met de aanstaande verkoop van Cavani ook flink wat euro's te besteden. Hij zou het verlies van zijn topscorer willen opvangen met Edin Dzeko.

Dzeko, de Bosnische spits van Manchester City, wordt al tijden in verband gebracht met Napoli, hoewel dat aanvankelijk nog was als ruilobject voor Cavani. Volgens het Turijnse Tuttosport is het shirt van Tévez, die met het rugnummer 10 in feite de opvolger is van clubicoon Alessandro Del Piero, het best verkocht in de fanstore en is de verkoop van seizoenkaarten met 126 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Om een beeld te krijgen van de Tévez-mania: fans waren bereid om zestien uur in de rij te staan om een seizoenkaart te bemachtigen.

Arsenal hoopt met Tévez' landgenoot Gonzalo Higuaín eenzelfde effect teweeg te brengen, maar vooralsnog werkt Real Madrid niet mee aan een transfer van de Argentijnse goalgetter. Volgens Marca is 27 miljoen euro niet genoeg om Pipa los te weken van De Koninklijke.

Real staat met eenzelfde bedrag wel op het punt om na Isco opnieuw een groot Spaans talent naar Madrid te halen. Trainer Carlo Ancelotti is erg gecharmeerd van Asier Illarramendi, die onlangs een vast gezicht was op het middenveld van Europees kampioen Jong Spanje.

Goedkoop is hij met een gelimiteerde afkoopsom van dertig miljoen euro allerminst. Real Sociedad is evenwel bereid genoegen te nemen met een paar miljoen minder, nadat eerdere onderhandelingen nog op niets waren uitgelopen.

Zodoende zou het bedrag dat Real deze zomer uitgaf alweer naar een slordige zeventig miljoen euro stijgen. En dan te bedenken dat spelers als Gareth Bale en Luis Suarez nog altijd in respectievelijk Londen en Liverpool zitten te wachten op een aanbieding van Los Merengues...

Bekijk hier al onze video's