Transferdagboek 05/06: Schürrle, Zlatan en Cardozo

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 05/06: Schürrle, Zlatan en Cardozo

Zoals reeds aangekondigd heeft het afscheidsduel van Michael Ballack (36) in Leipzig bijgedragen aan het nodige transfergeweld. Het verhaal over de toekomst van André Schürrle (22) kreeg evenwel een opvallende wending. De middenvelder van Bayer Leverkusen wordt al maanden genoemd als nieuwe versterking van Chelsea, maar volgens het Duitse Express is die overgang nu echt bijna rond.

In Leipzig was de kersverse Chelsea-trainer José Mourinho samen met Rudi Völler, de technisch directeur van Bayer Leverkusen, uitverkoren om een team te leiden. De een nam het elftal van Ballack en vrienden onder zijn hoede en de ander een wereldelftal. De toekomst van Schürrle zou logischerwijs aan bod komen, had Völler al aangekondigd.

Er kwam echter om alles in een stroomversnelling te brengen een derde hoofdrolspeler om de hoek kijken. Leverkusen zou dicht bij het aantrekken van Heung-Min Son zijn. De Zuid-Koreaan maakte het afgelopen seizoen indruk bij Hamburger SV met twaalf goals in 33 duels en zou als vervanger van Schürrle gehaald worden. Met die handelwijze is Leverkusen immers niet meer afhankelijk van Kevin De Bruyne, die – om het gemakkelijk te houden – ook onder contract staat bij Chelsea.

Chelsea verhuurde de Belg het voorbije seizoen aan Werder Bremen. Nog een seizoen zou De Bruyne niet zien zitten, waarop hij uitgesproken zou hebben alléén aan Borussia Dortmund verhuurd te willen worden. Leverkusen, dat ook jacht maakte op de Rode Duivel, zou op dat moment achter het net vissen. Met Son als uitkomst is het goed mogelijk dat Schürrle op korte termijn zijn vijfjarige verbintenis in Londen ondertekent en Chelsea twintig miljoen euro zal afdragen aan Leverkusen.

Waar Schürrle bij Chelsea vanaf de flanken moet gaan opereren, zou Zlatan Ibrahimovic een voorname kandidaat zijn om na de zomer de nieuwe aanvalsleider van Chelsea te worden. Mourinho en Ibrahimovic werkten in het seizoen 2008/09 al samen bij Internazionale, tot grote tevredenheid van beiden. Mourinho zou er daarom alles aan willen doen om de 31-jarige Zweed los te weken bij Paris Saint-Germain. We reizen toch nog even terug naar Duitsland, aangezien een vertrek van Diego (28) bij VfL Wolfsburg steeds dichterbij komt. De Braziliaan schermde onlangs al met belangstelling van Atlético Madrid, waar hij in het seizoen 2010/11 al op huurbasis voor uit kwam. Trainer Diego Simeone heeft nu een duit in het zakje gedaan door in gesprek met AS te stellen dat hij het bestuur inderdaad om de komst van Diego zou hebben gevraagd.

Het lijkt voor Wolfsburg het meest verstandig om aan een transfer mee te werken. De middenvelder heeft een nog slechts tot medio 2014 doorlopende verbintenis en zou volgend seizoen graag met Atlético uit willen komen in de Champions League.

Van Duitsland naar Turkije, want Fenerbahçe zou met het binnenhalen van verdediger Bruno Alves nog niet tevreden zijn. Óscar Cardozo, de al jaren aan de lopende band scorende spits van Benfica, zou voor Fener immers het tegenwicht moeten worden van de supersterren bij rivaal Galatasaray, Wesley Sneijder en Didier Drogba. De clubs zouden zelfs al in onderhandeling zijn. Een goed gesprek lijkt ook nodig, want om het tot medio 2016 lopende contract van de Paraguayaan af te kopen zal een flinke som geld nodig zijn.

Het gebrek aan prijzen lijkt Arsenal deze zomer opnieuw op te breken. Waar tijdens recente transferzomers toonaangevende spelers als Robin van Persie, Cesc Fabregas en Alexandre Song hun heil al elders zochten om hun prijzenkast te vullen, lijkt ook verdediger Laurent Koscielny dat nu van plan.

'Ik voel me goed bij Arsenal, maar ik wil alleen blijven als we de ambitie hebben om de strijd aan te gaan met de andere topteams. Momenteel is het mentaal enorm zwaar, het is lastig om jaar na jaar geen prijzen te pakken. We zijn professionals, we willen winnen. En als Arsenal mij dat niet kan bieden, ga ik op zoek naar een andere club.' Naar verluidt bereidt Bayern München een bod van bijna twintig miljoen euro voor.

Versterken is dus het devies voor The Gunners, al staat manager Arsène Wenger er niet om bekend dat hij met geld smijt. Toch is een topspits als Wayne Rooney al in verband gebracht met een transfer naar het Emirates Stadium. De 27-jarige Engelsman ambieert een rol in de punt van de aanval, maar moet bij Manchester United toezien hoe Robin van Persie op die positie excelleert.

'Ik ben echt een centrumspits, ik wil meer doelpunten maken', zegt Rooney in gesprek met FourFourTwo. Afgelopen seizoen bleef de productie van Wazza met zestien officiële treffers ver achter bij die van Van Persie, die in totaal dertig keer doel trof. Enkele weken geleden vroeg Rooney al om een transfer, en Wenger erkende een speler als Rooney graag aan zijn selectie toe te voegen. Ook Paris Saint-Germain, AS Monaco en Real Madrid hebben bovengemiddelde belangstelling. In ruil voor de komst van Schürrle en Ibrahimovic zouden Juan Mata en Fernando Torres mogen vertrekken van The Special One. Behalve Ibrahimovic komt immers ook Romelu Lukaku voor in de plannen van Mourinho. De nog altijd pas twintigjarige Belgische spits maakte afgelopen seizoen indruk door op huurbasis bij West Bromwich Albion zeventien keer te scoren. Of Lukaku een rol op het tweede plan ziet zitten, is echter nog de vraag.

Voor John Terry lijkt de terugkeer van Mourinho een zegen, gezien hun gezamenlijke successen uit de eerdere periode van de Portugees in Londen. Toch wordt de 32-jarige aanvoerder van The Blues in verband gebracht met een transfer naar AS Monaco, waar hij naar verluidt negen miljoen per jaar kan verdienen. Ook het Galatasaray van Wesley Sneijder zou meedingen naar de peperdure handtekening van Terry.

Dan over naar Italië, waar Silvio Berlusconi in Corriere dello Sport een oude transfersaga nieuw lezen inblaast. De voorzitter van AC Milan staat erop dat het deze zomer dan toch van een terugkeer van Kaká komt. De verloren zoon verpietert al sinds zijn komst in 2009 bij Real Madrid.

Zijn aanbidders uit Milaan kunnen dat niet langer aanzien en willen deze zomer een ultieme poging wagen Kaká tot een terugkeer naar San Siro te bewegen. Gezien de historie van de hele reeks mislukte pogingen van de afgelopen jaren voorspelt dat veel stof tot schrijven voor ons dagboek.

Ook het vertrek van Gonzalo Higuaín uit Madrid deed de afgelopen weken al het nodige stof opwaaien in Zuid-Europa. De Argentijnse aanvaller flirt al tijden met een overgang naar Juventus en lijkt zowaar zijn zin te krijgen. Zondag zou de Turijnse club om de tafel gaan met Real-preses Florentino Pérez om het hoofdstuk-Higuaín definitief te kunnen afsluiten.

Bekijk hier al onze video's