Transfer Haaland: wat houdt BVB over en waarom kan Real dan ook Mbappé halen?

Reacties

Het vertrek van Erling Haaland is nog niet officieel. Bij Borussia Dortmund houden echter weinigen rekening met een langer verblijf van de Noor. Maar wat houdt de Duitse club over aan de transfer van de goalgetter? En waarom kan Real Madrid het benodigde geld ophoesten en dan nog ruimte houden voor ook nog Kylian Mbappé?

Transfer Haaland: wat houdt BVB over en waarom kan Real dan ook Mbappé halen?
© Pro Shots

In het huidige Dortmund-contract van Haaland is een gelimiteerde afkoopsom opgenomen van 75 miljoen euro, die met bonussen kan oplopen tot negentig miljoen euro. Nog los van een betaling in tranches zal dat bedrag zeker niet ten volle richting Dortmund gaan.

Mino Raiola 
Waarschijnlijk moet BVB genoegen nemen met slechts vijftig miljoen euro. Zijn oude clubs (Red Bull Salzburg, Molde FK en Bryne FK) zullen ook een graantje meepikken van de toptransfer, waarvan ook zaakwaarnemer Mino Raiola zal profiteren. Die kan tien miljoen euro bijschrijven, zo is berekend in Duitse media.

Raiola zal niet alleen een deel van de betaalde afkoopsom mogen ontvangen. De club die Haaland komende zomer mag verwelkomen, zal namelijk flink meer dan alleen de afkoopsom moeten betalen. Er wordt gesproken van een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro als totaalpakket.

Los van de transfersom moet voor een vijfjarig contract een bedrag van circa 175 miljoen euro worden uitgetrokken, terwijl Raiola en vader Alf-Inge Haaland naar verluidt het lieve sommetje van tussen de veertig en vijftig miljoen euro aan provisie en tekengeld incasseren voor hun aandeel.

Real Madrid
Real Madrid is een van de potentiële bestemmingen voor Haaland. De Koninklijke is ook financieel draagkrachtig genoeg om de Noor binnen te halen. La Liga bracht onlangs naar buiten dat de Madrileense salarisruimte (739 miljoen euro) ruim afdoende is voor een dergelijke topaankoop. Gegeven de doorlopende verplichtingen (528 miljoen) heeft De Koninklijke dus genoeg om Haaland te kunnen verleiden.

Sterker nog, met het verwachte afscheid van Gareth Bale, Isco en Marcelo komt er nog meer ruimte vrij aangezien het drietal per jaar in totaal zo'n zestig miljoen opstrijkt. Het Spaanse AS berekende dat Real Madrid zodoende naast Haaland komende zomer ook Kylian Mbappé kan halen zonder in strijd te handelen met de Spaanse Financial Fair Play-reglementen.

Met langlopende contracten voor de twee topaanvallers kan de afschrijving over de betaalde afkoopsom, provisies en tekengelden over meerdere jaren worden verdeeld. Daarmee is een mogelijk obstakel weggenomen voor een droomaanval Haaland-Mbappé.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.