Tranen, woede en onbegrip: de veelbewogen zomer van Fiorentina

Reacties

Fiorentina reikt al jaren niet verder dan de subtop van de Serie A, terwijl de verwachtingen van de supporters altijd torenhoog zijn. De club moet echter na een zomer die bol stond van de emoties oppassen dat de relatie met de hartstochtelijke achterban niet voorgoed verpest wordt en de ploeg afzakt naar de middenmoot van Italië.

Tranen, woede en onbegrip: de veelbewogen zomer van Fiorentina

De eerste klap in het gezicht van de fans was de transfer van sterspeler Federico Bernardeschi naar het gehate, noordelijke bolwerk Juventus. Ze maakten het al eerder mee, de fans van La Viola, toen de grote Roberto Baggio in 1990 naar Turijn vertrok. Ook nu was de aanloop naar de deal van 40 miljoen euro ondraaglijk voor de aanhang. De begenadigde linkspoot toonde zich een van de vele weigervoetballers van deze zomer door zich ziek te melden bij de club met een medisch certificaat. Het antwoord van de achterban middels een spandoek bij het stadion: 'Toon het bewijs, nepzieke. Je hebt je de Juve-stijl al eigen gemaakt.'

Enkele dagen later was Bernardeschi met de noorderzon vertrokken. Hij was het kopstuk van een exodus die zijn weerga niet kent. De club liet gewaardeerde krachten als Ciprian Tatarusanu, Carlos Salcedo, Matías Vecino, Cristian Tello en Nikola Kalinic gaan. Maar wat het meest pijn deed, was het vertrek van de geliefde, ervaren sterkhouders Gonzalo Rodríguez en Borja Valero.

Zij vertrokken tot ontsteltenis van de fans voor een appel en een ei naar respectievelijk San Lorenzo (Argentinië) en Internazionale. Captain Rodríguez nam na vijf jaar afscheid van de club en brak in tranen uit op zijn laatste persconferentie. Spelverdeler Valero nam de band over, maar dat was van korte duur. Na zijn overstap naar Milaan vertelde hij dat hij en Rodríguez geforceerd waren om de club te verlaten. Een beslissing die van bovenaf werd opgelegd.

De vertrokken publiekslieveling Borja Valero in betere tijden.
De vertrokken publiekslieveling Borja Valero in betere tijden.

De storm aan kritiek van de achterban op de familie Della Valle, die de club bezit, bereikte na het lozen van de sleutelspelers een absoluut kookpunt. 'Jullie verkopen onze iconen alsof het vuilnisbakken zijn, terwijl jullie het enige vuilnis zijn!', viel te lezen op een spandoek gericht aan de eigenaren. Daarop besloot Diego Della Valle de club in de etalage te zetten. 'Het is nu hoog tijd dat mensen met een Fiorentina-hart, die denken dat de club beter geleid kan en moet worden, naar voren moeten stappen', zei hij in een statement.

Ondertussen moet de nieuwe trainer Stefano Pioli met een uitgeklede selectie aan de slag om aan de verwachtingen van de fanatieke fans te voldoen. De opvolger van de ontslagen Paulo Sousa roept al weken om meer versterkingen, zodat het keurkorps op peil is om op zijn minst dit seizoen tickets voor het toernooi om de Europa League in de wacht te slepen.

Pioli valt van de regen in de drup. Vorig seizoen kreeg hij Inter tussen al het rumoer rondom de club door niet aan de praat. Zijn start bij Fiorentina was allesbehalve bemoedigend, want uitgerekend tegen zijn oude werkgever ging La Viola kansloos met 3-0 ten onder. In Milaan stonden liefst zes nieuwelingen aan de aftrap. Zondag beleeft het gerenoveerde Fiorentina haar vuurdoop in het eigen Stadio Artemio Franchi tegen Sampdoria (aftrap 20.45 uur).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.