Tranen bij Oekraïne: Bale bezorgt Wales eerste WK-deelname in 64 jaar

Wales heeft de WK-droom van Oekraïne zondag aan diggelen geschoten. Dankzij een van richting veranderde vrije trap van Gareth Bale plaatsten de Welshmen zich voor het eerst in 64 (!) jaar voor de mondiale eindronde.

© Imago
Wales
Wales
1 - 0
Oekraïne
Oekraïne

Vanwege de Russische invasie speelde Oekraïne pas de tweede interland in zeven maanden tijd. In de jacht op een WK-ticket vormde Schotland woensdag de eerste stop in Groot-Brittannië, in een drijfnat Cardiff City Stadium was Wales vier dagen later de laatste halte op weg naar Qatar. De ploeg van bondscoach Rob Page ging met Bale op jacht naar het eerst WK-ticket sinds 1958. De aanvaller liet eerder deze week nog verstek gaan tijdens de Nations League-ontmoeting met Polen.

Bale, die deze zomer transfervrij vertrekt bij Real Madrid, bleek opnieuw goud waard voor zijn land. Een vrije trap van de sterspeler zeilde zo'n tien minuten voor rust via het hoofd van de ongelukkige Andrii Yarmolenko achter doelman Heorhii Bushchan (1-0). Oekraïne dacht ruim daarvoor al op voorsprong te komen via een snelle vrije trap van Oleksandr Zinchenko, maar scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz had nog niet gefloten en zette een streep door dat doelpunt.

De wet van Murphy
Het zat sowieso niet mee voor de bezoekers, die op slag van rust recht leken te hebben op een penalty. Joe Allan stond te slapen in zijn eigen strafschopgebied en tikte Yarmolenko aan, maar zowel Lahoz als de VAR besloot tot ongeloof van Oekraïne niet in te grijpen. In de tweede helft golfde het spel op en neer, waren er kansen aan beide kanten, maar vielen er geen doelpunten meer. Brennan Johnson was met een schot op de paal nog het dichtst bij een treffer.

Dat betekent dat Wales met het laatste Europese WK-ticket aan de haal gaat. De Welshmen worden in Qatar ingedeeld in Groep B met Engeland, Iran en de Verenigde Staten. Als het Nederlands elftal in Qatar de groepsfase doorkomt, speelt het tegen de nummer één of twee uit Groep B. Voor het zo ver is, komt Oranje hoe dan ook in actie tegen Wales. Woensdag spelen beide landen tegen elkaar in het kader van de Nations League.