Trainerskerkhof AC Milan: zelfs zalvende woorden Pirlo lijken Gattuso niet te redden

Reacties

Gennaro Gattuso haalde de kerst als coach van AC Milan, maar of de 40-jarige Italiaan ook het nieuwe jaar haalt in San Siro is na de tegenvallende prestaties sterk de vraag. Gattuso krijgt in elk geval steun van zijn voormalige partner in crime op het Milanese middenveld, Andrea Pirlo.

Trainerskerkhof AC Milan: zelfs zalvende woorden Pirlo lijken Gattuso niet te redden

'Hij verdient het om te blijven. Hij doet alles wat mogelijk is in een zeer ingewikkelde situatie', neemt Pirlo het op voor de man met wie hij tussen 2001 en 2012 samenspeelde bij AC Milan en in 2006 wereldkampioen werd met Italië. Zowel Pirlo als Gattuso bouwde een status als clubicoon op bij de Rossoneri, maar dat die status geen baangarantie biedt, daar weten Clarence Seedorf en Filippo Inzaghi alles van.

Carlo Ancelotti bood tussen 2001 en 2009 acht seizoenen lang een oase van rust als het gaat om trainersperikelen bij AC Milan. De huidige coach van Napoli groeide uit tot de langst zittende trainer en met twee Champions League-overwinningen ook tot een van de succesvolste in de clubgeschiedenis. Het zijn tijden waar de fans van AC Milan hedendaags met weemoed aan terug denken.

Trainerskerkhof
In het seizoen 2010/2011 bracht Massimiliano Allegri de laatste titel in de Serie A naar het roodzwarte gedeelte van Milaan. Na zijn ontslag in januari 2014 werd het trainerskerkhof van AC Milan officieus geopend. Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi, Sinisa Mihaljovic, Vincenzo Montella en nu Gennaro Gattuso: allen probeerden ze AC Milan te midden van bestuurlijk tumult weer te laten herrijzen en de gloriejaren van de Italiaanse grootmacht terug te brengen naar San Siro.

Allen zonder resultaat, met uitzondering van Montella, die in 2017 met de winst van de Supercoppa er in elk geval voor zorgde dat het deurtje van de prijzenkast niet verder vast zou roesten. Maar die bekerwinst was niet meer dan een kleine pleister op grote diepe wonden, die de laatste jaren met zowel Chinees als Amerikaans geld gedicht proberen te worden. Waar bijvoorbeeld Seedorf zich achteraf nog kon verschuilen achter een selectie die grossierde in middelmaat, daar zag Gattuso de afgelopen twee zomers zijn selectie worden versterkt met miljoenentransfers.

Leonardo Bonucci, André Silva, Hakan Calhanoglu, Gonzalo Higuaín: ze kwamen allemaal voor tientallen miljoenen (Higuaín op huurbasis) naar AC Milan om onder Gattuso de Scudetto voor het eerst sinds 2011 weer naar San Siro te halen. Bonucci staakte die missie afgelopen zomer al en keerde terug naar Juventus, terwijl ook de andere miljoenenaankopen niet aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen in een competitie waar Juventus nauwelijks tegenstand duldt.

Schopstoel
En dus zit na Seedorf en Inzaghi ook de volgende clubicoon op de schopstoel. Gattuso leidde de Rossoneri vorig jaar naar een zesde plek op 31 punten achter Juventus. Dit seizoen is het gat met de club uit Turijn pas na één seizoenshelft al 22 punten en staat AC Milan wederom op een zesde plek. Sinds 2 december, toen er met 2-1 werd gewonnen van Parma, zag Gattuso zijn ploeg in een neerwaarste spiraal terecht komen. Er werd vier competitiewedstrijden op rij niet gewonnen én gescoord terwijl Milan door Olympiakos Pireaus uit de Europa League werd geknikkerd.

De boodschap die in de Italiaanse media breed werd uitgemeten voor aanvang van de uitwedstrijd van woensdag tegen Frosinone was duidelijk: de laatste twee wedstrijden van 2018 moéten gewonnen worden door Gattuso en consorten. Een missie die op bezoek bij Frosinone, de nummer negentien van de Serie A, meteen mislukte. Het werd 0-0. Nu wacht zaterdag de thuiswedstrijd tegen SPAL. Als die wedstrijd wéér niet gewonnen wordt, lijkt ook de houdbaarheidsdatum van dit icoon te verstrijken. De woorden van Pirlo ten spijt.

Serie A

Stand Serie A 2018/2019

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
28
6
4
70-30
+40
90
2
Napoli
38
24
7
7
74-36
+38
79
3
Atalanta Bergamo
38
20
9
9
77-46
+31
69
4
Internazionale
38
20
9
9
57-33
+24
69
5
AC Milan
38
19
11
8
55-36
+19
68
6
AS Roma
38
18
12
8
66-48
+18
66
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.