Trabzonspor troeft gevestigde orde af en zorgt met titel voor enorme veldbestorming

Reacties

Trabzonspor heeft zaterdagavond een geweldig seizoen bekroond met het Turkse landskampioenschap. Door een gelijkspel tegen het Antalyaspor van de Nederlandse assistenten Fons Groenendijk en Michael Lindeman werd voor de zevende keer de titel gepakt.

Trabzonspor troeft gevestigde orde af en zorgt met titel voor enorme veldbestorming
Trabzonspor
Trabzonspor
2 - 2
Antalyaspor
Antalyaspor

Trabzonspor staat al maanden stijf bovenaan in Turkije, de competitie waar normaliter de grootmachten uit Istanbul de scepter zwaaien. De club uit het Noord-Oosten van Turkije is die clubs echter al het hele seizoen ruim de baas.

Antalyaspor-hoofdcoach Nuri Sahin zag vanaf de bank hoe een van de belangrijkste Trabzonspor-spelers al vroeg de ban brak. Op aangeven van spelmaker Abdulkadir Ömür tikte Andreas Cornelius (foto) zijn zestiende competitiegoal voor Trabzonspor binnen. De eveneens in de basis begonnen Stefano Denswil, door de Turken gehuurd van Bologna, vierde het feestje mee.

Een gemakkelijke avond werd het zeker niet voor Trabzonspor. Kort na rust zorgde Alassane Ndao namens de gasten voor de gelijkmaker en kwam de thuisploeg goed weg toen Fredy een strafschop miste. Toen rechtsback Dorukhan Tokoz in de korte hoek voor 2-1 zorgde werd het vreugde-vuurwerk al afgestoken. Haji Wright zorde nog wel voor de 2-2, maar het punt was voor Trabzonspor genoeg om kampioen te worden. Fenerbahçe kan immers alleen in punten nog gelijk komen, maar het onderling resultaat is in het voordeel van Trabzonspor. Dat de titel veel losmakte, is een understatement. Een veldbestorming volgde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Succesjaren
Het was Trabzonspor voor de laatste keer gelukt kampioen te worden in 1984, het seizoen dat de succesjaren van Trabzonspor werden afgesloten. Vanaf 1976 was immers ook al vijf keer de titel gepakt. In 2011 was de ploeg uit het Zwarte Zee-gebied ook zeer dicht bij het kampioenschap, maar pakte Fenerbahçe op beruchte wijze uiteindelijk de titel.

Met de titel plaatst de thuisploeg zich ook voor de derde voorronde van het volgende Champions League-seizoen. Bovendien is de ploeg nog in de race voor de dubbel, in de halve finale van het bekertoernooi werd het heenduel met Kayserispor met 1-0 gewonnen. De dubbel veroveren zou geen unicum zijn, dat lukte de club eerder in 1977 en 1984 ook.

Hamsik
Behalve Cornelius zijn er meer Trabzonspor-spelers die zich in het kampioensseizoen in de kijker speelden. Plaatselijke helden Ömür en doelman Urgancan Çakir, beiden afkomstig uit de eigen jeugdopleiding, beleven een uitstekend seizoen. Bovendien beschikt Avci over de nodige ervaring met routiniers als Marek Hamsik, Edin Visca en de begin dit seizoen geblesseerd geraakte Gervinho. De Nigeriaan Anthony Nwakaeme was dit seizoen goed voor elf goals en tien assists.

In Turkije stevent Fenerbahçe af op het tweede Champions League-ticket, maar zijn Besiktas (achtste) en Galatasaray (twaalfde) op grote afstand gezet door Trabzonspor. Voor Sahin, Groenendijk en Lindeman, die Sherel Floranus in de slotfase lieten invallen, is een Europees ticket wel ver weg. Alleen een topvierklassering geeft daar in Turkije recht op.

Süper Lig

Stand Süper Lig 2021/2022

Turkije

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Trabzonspor
38
23
12
3
69-36
+33
81
2
Fenerbahçe
38
21
10
7
73-38
+35
73
3
Konyaspor
38
20
8
10
66-45
+21
68
4
İstanbul Başakşehir
38
19
8
11
56-36
+20
65
5
Alanyaspor
38
19
7
12
67-58
+9
64
6
Beşiktaş
38
15
14
9
56-48
+8
59
7
Antalyaspor
38
16
11
11
54-47
+7
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

VI ging eerder dit seizoen al op reportage, lees hier meer over het verhaal dat destijds aan de overs van de Zwarte Zee is opgetekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Trabzonspor
Meer over Trabzonspor
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.