Totaaloverzicht Nederlanders in de Europa League

Wilt u alle uitslagen en doelpuntenmakers van de tweede voorronde in de Europa League zien, bekijk dan het VI-Scorebord.

In de derde voorronde van de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht.

Mlada Boleslav-AEK Larnaca 2-2 (0-3)Na de 3-0 overwinning op eigen grond kon er weinig fout gaan voor AEK Larnaca, de Nederlandse enclave op Cyprus. Met Tim de Cler, Gregoor van Dijk, Kevin Hofland en Edwin Linssen kwam het ook in het uitduel nauwelijks in de problemen. Njongo Priso, die in de slotfase de rode kaart kreeg, bracht AEK kort voor rust aan de leiding. Mlada leek vervolgens op een zege aan te sturen na goals van Jakub Reznícek en Jan Stohanzl, maar kort na de 2-1 zorgde Miljan Mrdakovic met een strafschop voor de gelijkmaker. Vrijdag hoort coach Ton Caanen wie de tegenstander in de laatste voorronde van de Europa League is voor AEK.

FK Qarabag-Club Brugge 1-0 (1-4)Ook Club Brugge hoefde zich na een ruime thuiszege weinig zorgen maken voor de return. De ploeg van coach Adrie Koster en aanvoerder Ryan Donk had dan ook geen problemen ondanks het verlies. De treffer van invaller Bakhtiyar Soltanov namens FK Qarabag viel pas vlak voor tijd.

FK Senica-Red Bull Salzburg 0-3 (0-1)De ploeg van Ricardo Moniz had in eigen huis een minimale zege geboekt en wist dat de buit nog niet binnen was. De kans werd al beduidend groter toen Leonardo, die in Nederland voor Feyenoord, Ajax en NAC Breda speelde, na tien minuten al de Oostenrijkers op voorsprong bracht. Na rust was Alan nog twee keer trefzeker zodat de Oostenrijkers makkelijk deze voorronde overleefden.

FC Vaduz-Hapoel Tel Aviv 2-1 (0-4)Een stunt zat er niet voor FC Vaduz. De ploeg van Eric Orie was daar niet toe in staat. Wel verlaat FC Vaduz met opgeheven hoofd de Europa League. Het kwam in de eerste minuut al op achterstand door een treffer van Omer Damari. In de slotfase greep Vaduz echter alsnog de winst door goals van Reto Zanni en Rafinha.

Spartak Trnava (wint na strafschoppen)-Levski Sofia 2-1 (1-2)Sjoerd Ars bracht zijn ploeg Levski in een goede positie door na elf minuten al voor een voorsprong te zorgen. Het bleek echter niet genoeg. Door twee doelpunten van Ladislav Tomacek dwong Spartak een verlenging af. Daarin kreeg Serginho Greene, die net als Dustley Mulder in de basis begon, de rode kaart. In de extra tijd vielen geen doelpunten meer zodat een strafschoppenserie de beslissing moest brengen. Ars zette de zijne trefzeker om. Dat deed zijn ploeggenoot Hristo Yovov niet. Doordat de spelers van Trnava wel alle penalty's benutte is Sofia uitgeschakeld.

Rabotnicki Skopje-Anorthosis Famagusta 1-2 (2-0)Anothosis heeft zich, met Jürgen Colin en Civard Sprockel in de basis en Jeffrey Leiwakabessy op de bank, met groot gemak geplaatst voor de laatste voorronde. Na de 2-1 winst in eigen huis nam het in Skopje een 2-0 voorsprong via Jan Rezek en Cristovão. In de slotfase deed de thuisploeg nog wat terug via Pance Kumbev, maar dat was slechts voor de statistieken.

Lokomotiv Sofia-Slask Wroclaw (wint na strafschoppen) 0-0 (0-0)Ook in de tweede wedstrijd tussen Lokomotiv Sofia en Slask Wroclaw werd niet gescoord. Ondanks het inbrengen van Johan Voskamp, kort na rust, bij Slask moest een strafschopserie de beslissing brengen. De voormalige Sparta Rotterdam-speler nam er zelf geen, maar zag zijn teamgenoten de penalty's beter nemen zodat de Polen doorgaan naar de laatste voorronde.

Fulham-NK Split 2-0 (0-0)Na de doelpuntloze remise in Split moest Fulham het op het eigen Craven Cottage afmaken. De ploeg van Martin Jol slaagde daarin. De juiste richting werd gewezen door Andrew Johnson na negentien minuten. Iets binnen het uur besliste Danny Murphy, door een strafschop te benutten, het tweeluik definitief in Londens voordeel.

Austria Wien-Olimpija Ljubljana 3-2 (1-1)Dat Austria Wien Olimpija Ljubljana uitschakelde is volledig op het conto te schrijven van Nacer Barecite. De aanvaller die vorig seizoen bij Vitesse, dat hem huurde van Arsenal, geen grote indruk wist te maken, was verantwoordelijk voor alle Oostenrijkse treffers. Een daarvan was een strafschop. Het trio doelpunten betekende dat de goals van de bezoekers, via Dare Vrsic en Boban Jovic, geen beslissende waarde hadden.