'Totaal geen spanning bij Oranje Leeuwinnen'

Reacties

De speelsters ogen ontspannen woensdagavond, tijdens de laatste training voor de halve finale tegen Engeland in de Grolsch Veste. Er wordt gelachen, gedold en gezwaaid naar de aanwezige media op de overwegend lege tribune. Het is lastig voor te stellen dat over minder dan 24 uur het stadion gevuld zal zijn met een kolkende Oranje-massa, aangevuld met Engelse fans, die ongetwijfeld net als de Belgen hun best zullen doen om niet overschreeuwd te worden.

'Totaal geen spanning bij Oranje Leeuwinnen'

De halve finale, tussen de voorlopig twee beste ploegen dit EK, moet het klapstuk worden van een toernooi dat voor de KNVB en iedereen die het vrouwenvoetbal in Nederland vertegenwoordigt al meer dan geslaagd is. Oranje speelde tot nu toe als zijn wedstrijden in een uitverkocht stadion, inclusief de Grolsch Veste morgenavond, met 27.000 toeschouwers. Nooit bezochten zoveel mensen een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland. Het is niet het enige record dat wordt gebroken. Vorige week al bracht de UEFA een persbericht naar buiten dat dit EK het best bekeken evenement voor vrouwen is – op televisie en via social media – dat de Europese voetbalbond ooit organiseerde. Ook de media-aandacht is ongekend. Liefst 132 verschillende media, waaronder 43 fotografen en 15 televisiecommentatoren, zullen morgen op de perstribune zitten.

Tot nu toe putten de Nederlandse speelsters alleen maar energie uit alle aandacht. Bondscoach Sarina Wiegman (foto) sprak tijdens de persconferentie de verwachting uit dat het morgen niet anders zal zijn. 'Ik merk ook totaal geen spanning binnen de groep, integendeel. Ze hebben heel veel zin om hebben deze wedstrijd te spelen. Nu we zo ver gekomen zijn is het geloof in onszelf groot.' Verder zei de bondscoach niet veel nieuwe dingen ten opzichte van andere persconferenties. 'We willen aan iedereen laten zien wie ze zijn, door veel strijd te leveren en als het meezit ook mooi voetbal te spelen.'

Over Stefanie van der Gragt, die zaterdag tijdens de kwartfinale tegen Zweden in de rust werd gewisseld vanwege knieklachten, vertelde Wiegman dat het ernaar uitzag dat de centrale verdediger op tijd fit zal zijn. Nederland heeft wat dat betreft minder zorgen dat de Engelsen, die keeper Karen Bardsley, die in de wedstrijd tegen Frankrijk haar been brak, moeten missen. Jill Scott, die acht jaar geleden met een rake kopbal nog verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Nederland in de halve finale op het EK in Finland, is geschorst.

De laatste keer dat beide ploegen tegen elkaar speelden was op 29 november vorig jaar. Drie weken later werd Arjan van der Laan ontslagen en nam Wiegman de rol van bondscoach van hem over. Nederland verloor het oefenduel in Tilburg met 1-0 door een doelpunt van Jodie Taylor. De Engelse spits staat, mede dankzij haar hattrick tegen Schotland, bovenaan de topscorerslijst, met vijf doelpunten. Taylor is geen onbekende voor Arsenal-speelster Daniëlle van de Donk, net als Jordan Nobbs en veel andere speelsters die ze kent van de Engelse competitie. 'Ik ken ze erg goed, ja, weet hoe we moeten aanvallen, moeten verdedigen, dus dat heb ik wel met mijn teamgenoten gedeeld. We zijn klaar voor ze.'

Vermoedelijke opstelling:
Van Veenendaal; Van Lunteren, Dekker, Van der Gragt, Van Es; Groenen, Van de Donk, Spitse; Van de Sanden, Miedema, Martens.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.