Topscorer Afrika Cup speelt bij Spaanse derdeklasser: 'Hij verricht een wonder'

Reacties

Emilio Nsue is na zijn twee doelpunten tegen Ivoorkust de topscorer van de Afrika Cup. Vooral in Spanje doet dat de wenkbrauwen fronsen, want hij speelt daar op het derde niveau. Als rechtsback.

Topscorer Afrika Cup speelt bij Spaanse derdeklasser: 'Hij verricht een wonder'
© Pro Shots
Equatoriaal-Guinea
Equatoriaal-Guinea
4 - 0
Ivoorkust
Ivoorkust

'Nsue verricht een wonder', schreef het Spaanse Diario AS na zijn twee doelpunten in de enorme stunt van Equatoriaal-Guinea tegen gastland Ivoorkust. Net nadat de gelegenheidsspits tegen Guinee-Bissau een hattrick had gemaakt. Daarmee werd hij de oudste speler ooit met drie doelpunten in één wedstrijd op de Afrika Cup.

'Nsue was opnieuw de meest opvallende speler van Equatoriaal-Guinea. Hij bleef bij beide goals perfect rustig en werd de aanvoerder van de topscorerslijst van het toernooi', vervolgde de Spaanse krant. En dat is hij. Met vijf doelpunten laat Nsue spelers als Mohamed Salah, Youssef En-Nesyri, Mohammed Kudus en Bertrand Traoré achter zich.

Het verhaal van Nsue is bijzonder. Hij is geboren in Spanje en groeide daar ook op. Nsue, die doorgaans als rechteraanvaller of rechtermiddenvelder uitkwam, maakte zijn debuut in het profvoetbal voor Real Mallorca. Daarnaast was hij actief voor de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Spanje, waarmee hij grote successen boekte. Zowel in 2007 als in 2011 behoorde Nsue tot de selectie die Europees kampioen werd.

In 2013 besloot Nsue echter niet meer voor Spanje uit te willen komen, maar voor Equatoriaal-Guinea, het land waar zijn vader vandaan komt. Inmiddels had hij bij Real Mallorca zijn sporen al verdiend, waardoor Nsue in 2013 met de aanvoerdersband om debuteerde voor de nationale ploeg van het Afrikaanse land in een vriendschappelijk duel met Benin. In zijn eerste officiële interland werd hij direct de grote held met een hattrick tegen Kaapverdië, in een duel dat met 4-3 werd gewonnen.

Niet speelgerechtigd
Nsue bleek later niet speelgerechtigd te zijn, waardoor de wedstrijd werd omgezet in een 0-3 nederlaag. Ondertussen timmerde hij ook in clubverband aan de weg. Via Real Sociedad, CD Castellón en Middlesbrough kwam hij bij Birmingham City terecht. Na enkele succesvolle jaren ging zijn loopbaan bergafwaarts. Avonturen op Cyprus en in Bosnië en Herzegovina volgden, alvorens hij bij de Spaanse derdeklasser Intercity FC terechtkwam.

Op 34-jarige leeftijd komt Nsue daar doorgaans uit als rechtsback. Bij Equatoriaal-Guinea zien ze in hem de perfecte spits en dit toernooi laat hij zien waarom. Hij staat inmiddels op achttien treffers in dertig interlands. En dat valt ook in Spanje op. 'Hij heeft een liefdesrelatie met doelpunten', schreef Mundo Deportivo. 'Hij blijft maar goed presteren op de Afrika Cup.' Als groepshoofd plaatste Equatoriaal-Guinea zich voor de knock-outfase. Dan hoopt Nsue zijn succescampagne nog wat uit te breiden.

Bekijk de treffers van Nsue tegen Ivoorkust hier:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.