Topclubs uit Manchester onderuit, Jol ontbeert thuiszege

In eigen huis heeft Manchester United zich stukgebeten op West Bromwich Albion. Rivaal Manchester City verloor bij Aston Villa, dankzij uitblinker Leandro Bacuna.

Manchester United – West Bromwich Albion 1-2
Manchester United-manager David Moyes had een basisplaats ingeruimd voor Alexander Büttner als linksback. De Nederlander speelde midweeks in de League Cup al de volledige wedstrijd tegen Liverpool en mocht tegen West Bromwich Albion opnieuw beginnen. Robin van Persie was wel hersteld van zijn blessure, maar begon op de reservebank.

In eigen huis had United veel moeite met het stugge West Bromwich. Voor rust was Anderson desondanks in de buurt van de openingstreffer, maar zijn kopbal na een voorzet van Shinji Kagawa stuitte op de onderkant van de lat.

In de tweede helft waren de verhoudingen hetzelfde. West Bromwich durfde meer, nam risico en werd beloond met de openingstreffer. Een fantastische solo van Morgan Amalfitano, die zijn rush nóg fraaier afwerkte, betekende de 1-0 voor de bezoekers.

Blijdschap en verraste gezichten alom bij de spelers van West Brom, die drie minuten later alweer een andere gelaatsuitdrukking hadden. Een indraaiende vrije trap van Wayne Rooney werd door niemand aangeraakt en eindigde zodoende in het net: 1-1.

Na een klein uur moest Javier Hernández het veld verlaten voor Robin van Persie. Maar waar een slotoffensief van United verwacht werd, was het opnieuw West Bromwich dat naar meer dan een punt op zoek ging. Tot ieders verbazing kwamen de bezoekers in de 67ste minuut via Saido Berahino, na een prachtige aanval, opnieuw op voorsprong.

Even dacht United nog kans te hebben, toen Marouane Fellaini in de 84ste minuut een voorzet van Nani binnentikte. Helaas voor de Belg en de rest van de Mancunians stond Fellaini buitenspel en bleef de voorsprong voor WBA.

Aston Villa – Manchester City 3-2
Bij Aston Villa was er opnieuw een plaats ingeruimd voor Leandro Bacuna, Ron Vlaar en Karim El Ahmadi in de basiself. Zowel thuisploeg Villa als Manchester City miste echter hun topscorer, in de personen van Christian Benteke (Aston Villa) en Sergio Agüero (Manchester City).

Vlak voor rust zette Yaya Touré uit een corner de bezoekers uit Manchester op voorsprong. Dat was alweer het vierde doelpunt van de Ivoriaanse middenvelder dit seizoen. Na 51 minuten kwam Aston Villa echter weer op gelijke hoogte via El Ahmadi, die zijn tweede competitietreffer namens de Engelsen maakte. De Marokkaanse middenvelder stond buitenspel toen hij werd aangespeeld, maar dat zag de grensrechter over het hoofd.

Doelpuntenmakers Yaya Touré en Karim El Ahmadi in duel

Een nieuwe hoekschop herstelde vijf minuten later de schade voor City. SamirNasri vond het hoofd van Edin Dzeko, die vervolgens raak kopte. Zeventien minuten voor tijd gaf het elftal van trainer Manuel Pellegrini opnieuw de voorsprong weg. Bacuna legde aan voor een vrije trap net buiten het strafschopgebied en krulde de bal over de muur in de bovenhoek. Dat betekende zijn eerste treffer in dienst van Aston Villa. Bacuna werd zelfs gekroond tot man van de wedstrijd.

De gifbeker moest helemaal leeg voor City, want twee minuten later stuurde Villa-doelman Brad Guzan zijn spits Andreas Weimann weg, die de thuisploeg op voorsprong zette. Deze achterstand kon City niet meer wegwerken, waardoor er met 3-2 werd verloren. Een tegenvaller na een ongeslagen reeks van vijf wedstrijden.

Jol is blij met invaller Ruiz

Fulham – Cardiff City 1-2
Het is Fulham nog steeds niet gelukt om dit seizoen een Premier League-wedstrijd in eigen huis te winnen. De thuiswedstrijd tegen Cardiff City eindigde in 2-1 voor de bezoekers.

Afgelopen dinsdag tankte de ploeg van Martin Jol nog vertrouwen uit de 2-1 zege op Everton in de League Cup. Vier dagen later ziet het er opeens een stuk minder goed uit voor Jol. Steven Caulker bezorgde de Welshmen de 0-1 na twaalf minuten spelen.

Het restant van de eerste helft kon Fulham niet overtuigen op Craven Cottage. Pas in de slotminuut van de eerste helft kwam de ploeg op gelijke hoogte. Ex-FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz liet op aangeven van Sascha Riether de 1-1 aantekenen.

Een goede wissel van Jol, die vier minuten daarvoor Ruiz voor Alex Kacaniklic had gewisseld. In de rust kon er dus weer gehoopt worden door de thuissupporters, maar in de extra tijd bezorgde invaller Jordon Mutch Cardiff de overwinning.