Top raakt uit het zicht voor AZ na uitglijder bij Go Ahead

AZ is in Deventer met 2-1 onderuit gegaan. Go Ahead Eagles was mede dankzij een fraai doelpunt van Doke Schmidt te sterk voor de Alkmaarders.

AZ begon in Deventer voor het eerst dit Eredivisieseizoen met Denni Avdic in de basis. De Zweedse spits verving clubtopscorer Aron Jóhannsson in de punt van de aanval, omdat de Amerikaan nog niet hersteld was van een bovenbeenblessure. Avdic kon echter niet zijn stempel op de wedstrijd drukken.

Een geweldig afstandsschot van Doke Schmidt maakte voor rust het verschil. De rechtsback van Go Ahead stoomde in de 35ste minuut op met de bal en haalde van grote afstand verwoestend uit. De bal belandde vervolgens via de binnenkant van de paal achter AZ-doelman Esteban in het doel. Die treffer was op dat moment niet onterecht, want de Alkmaarders konden voor rust in Deventer niets afdwingen.

Ook na de hervatting waren er nauwelijks gevaarlijke momenten voor beide doelen. Vijf minuten voor tijd besliste invaller Jarchinio Antonia het duel definitief op de counter. Hij omspeelde doelman Esteban en schoof de bal richting doel, waar Johann Berg Gudmundsson op de lijn de bal ongelukkig in zijn eigen goal schoot. In de extra tijd redde Roy Beerens met een van richting veranderd schot de eer voor AZ: 2-1.

Daarmee won Go Ahead voor het eerst een wedstrijd in het kalenderjaar 2014. De promovendus klimt daardoor naar een verdienstelijke twaalfde plaats op de ranglijst. AZ blijft zevende staan, maar verliest definitief het zicht op de topvier van de Eredivisie.