Top lonkt voor Güiza na ongewilde transfer

'Ja, ik ga naar Mallorca. Het is echter niet mijn keuze, want ik vertrek met tegenzin bij Getafe.' Negen maanden later staat Daniel González Güiza tweede op de topscorerslijst van de Primera División én is hij Spaans international.

Top lonkt voor Güiza na ongewilde transfer

De transfer onder protest heeft de 27-jarige aanvaller bepaald geen windeieren gelegd. Güiza is vanwege zijn scoringsdrift op Mallorca een gewilde speler. Belangstellende clubs dienen een contractueel vastgelegde transfersom van vijftien miljoen euro neer te tellen. Real Mallorca zou de verbintenis met de spits willen openbreken, om zo ook de afkoopsom te kunnen verhogen. Zijn huidige trainer, Gregorio Manzano, zou het wel weten als hij het voor het zeggen had bij een topclub. 'In de geschiedenis van het voetbal zijn wel hogere bedragen voor een speler betaald. Zijn goals zijn het geld waard. Vijftien miljoen is niets te veel. Dani laat dit seizoen zien dat hij volwassen is geworden en dat hij de ambitie heeft voor een grote club te spelen.'

Güiza stond op jonge leeftijd al te boek als een groot talent. Via Xerez en Dos Hermanas belandde de aanvaller al eens bij Real Mallorca. Güiza debuteerde op twintigjarige leeftijd in het eerste elftal van de club, maar kwam voornamelijk uit voor het B-filiaal. Desondanks trok Barcelona hem aan, al kwam hij bij de Blaugranas ook niet verder dan het tweede elftal.

Via een omweg lonkt nu toch de top voor Güiza. Met 38 goals in 81 competitiewedstrijden was de spits tussen 2003 en 2005 goed op schot voor Ciudad de Murcia en in de twee daaropvolgende seizoenen scoorde hij twintig keer in 61 duels namens Getafe. Zijn 22 goals in het shirt van Mallorca tijdens dit seizoen hebben hem definitief de status van goalgetter opgeleverd.

Güiza is met Sevilla-spits Luis Fabiano (23 doelpunten) verwikkeld in de strijd om de topscorerstitel in de Primera División. Bovendien vecht de spits ook voor een plek in de EK-selectie van Spanje. Güiza maakte op 21 november 2007 als basisspeler zijn debuut als international tegen Noord-Ierland en verdiende zijn tweede cap als invaller tegen Frankrijk.

Hoewel hij in een interview met het persbureau EFE verklaarde zichzelf te willen blijven ('Mijn populariteit is me overkomen; ik wil gewoon hard blijven werken en beter worden'), is Güiza ook niet vies van een publiciteitsstunt. De spits maakte zijn interlanddebuut op voetbalschoenen van haaienleer.

EK-arrangement voor 5 personen winnen?

Bekijk hier al onze video's