Tony Adams, hoofd van de Verenigde Naties van Granada

Reacties

In de schaduw van de topploegen beleeft Tony Adams zondagavond in de thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo zijn debuut als trainer van Granada. VI-redacteur Bas van den Hoven over de klus die de legendarische verdediger te wachten staat.

Tony Adams, hoofd van de Verenigde Naties van Granada

Nooit eerder was er een basisopstelling in La Liga geweest met elf verschillende nationaliteiten. Granada schreef midden februari geschiedenis op een manier die tegelijkertijd symbool staat voor de gruwel die de supporters dit seizoen ondergaan, kijkend naar de ploeterende exotische mengelmoes. De nummer negentien van La Liga is een multiculturele samenleving in het klein. Zeventien nationaliteiten en dertien huurlingen telt de selectie van Granada, waar sinds maandag een Engels opperhoofd heerst. Tony Adams is de man die het onmogelijke mogelijk moet maken.

Een blik op het cv van de oud-verdediger van Arsenal is voor optimistische Granada-fans geen aanrader. Met Wycombe Wanderers degradeerde Adams uit de League One, bij Portsmouth werd hij na 21 wedstrijden ontslagen en in Azerbeidzjan vertrok Adams bij Gabala al na twaalf duels. En dan is er nu de entree van de inmiddels vijftigjarige mandekker van weleer in de Primera División, waar hij na de bij Valencia geflopte Gary Neville de volgende Engelsman is die het gaat proberen.

Helemaal uit de lucht vallen kwam de aanstelling bij Granada niet. Adams liep er namelijk al maanden rond, als adviseur van Jiang Lizhang. Laatstgenoemde stelde de Engelsman in China eerder al aan als technisch directeur van Chongqing Dangdai Lifan, zijn speeltje in eigen land.

Lizhang, die ook mede-eigenaar is van NBA-ploeg Minnesota Timberwolves, nam vorige zomer voor 37 miljoen euro bij Granada de aandelen over van de befaamde familie Pozzo. Zijn doelen: Granada weer een eigen identiteit geven na het handelshuis-tijdperk onder de Italianen, jeugdspelers door laten stromen en op middellange termijn Europa in. Het contrast met de realiteit had niet groter kunnen zijn op het moment dat Adams aan het roer komt.

Na op de persconferentie te hebben aangekondigd de spelers flink achter de vodden aan te zullen gaan zitten ('I'm going to kick some arse') haalde Adams direct twee proefspelers naar Granada. Vergeten voetballers Kieran Richardson en Nigel Reo-Coker lopen voorlopig stage bij Granada, dat zo een nog internationaler karakter krijgt. Spelers met een Engelse nationaliteit ontbraken immers nog. Groot zal de rol van de twee dit seizoen niet zijn. Adams heeft nog maar zeven wedstrijden om te ontsnappen aan de gang naar de Segunda División.

De kloof van zeven punten naar de veilige zeventiende plek lijkt met nog zeven duels te gaan onoverbrugbaar. Zeker met een coach aan het roer die nog niets bewezen heeft. Tel daarbij op een selectie met een arsenaal huurlingen en met meer nationaliteiten dan in een gemiddeld vakantieresort. Aan degradatie ontsnappen zou voor Adams en Granada een wonder zijn. Het is aan de supporters om erin te geloven, ook al is het tegen beter weten in.

Wie heeft Tony Adams tot zijn beschikking? Een kleine greep uit de groep huurlingen. Dit zijn potentiële smaakmakers:

Andreas Pereira
Bij Manchester United in de minder belangrijke bekerwedstrijden spelen of elders belangrijk zijn? Dat was de keuze die José Mourinho de 21-jarige middenvelder afgelopen zomer gaf. De Belg met een verleden bij PSV koos voor het laatste. De sierlijke creatieveling kende met name halverwege het seizoen een sterke periode, waarin hij vier keer scoorde in La Liga. Pereira is de man die voor de verrassing kan zorgen in de laatste fase.

Sergi Samper
Bij Barcelona ging de middenvelder lange tijd door het leven als de natuurlijke opvolger van Sergio Busquets. Samper heeft rust aan de bal en de visie om oplossingen voorwaarts te vinden. Het is alleen de vraag wanneer hij in La Liga echt zijn stempel op het spel gaat drukken. Bij Granada raakte hij in de voorbije maanden zijn basisplaats kwijt. Een frisse wind moet de inmiddels 22-jarige Samper helpen zijn belofte in te lossen. De tijd begint te dringen.

Jérémie Boga
Op zijn twaalfde werd Jérémie Boga al met zijn familie door Chelsea naar Londen gehaald. Daar is het tot een doorbraak nog niet gekomen, maar zijn potentie is niet verborgen gebleven. Boga is pijlsnel en behendig, een buitenspeler die op een goede dag zijn back maar blijft vermoeien met dribbels. Rendement is waar het tot nu toe aan ontbrak bij de twintigjarige Franse jeugdinternational.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.