Toivonen in spoor van Kezman, Ronaldo en Romario

PSV-aanvaller Ola Toivonen leverde zondagmiddag een uitzonderlijke prestatie door in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (5-1 zege) liefst vier keer te scoren. De Zweed treedt daarmee in de voetsporen van enkele bekende spelers van de Eindhovense club.

Toivonen in spoor van Kezman, Ronaldo en Romario

Mateja Kezman was op 6 december 2003 de laatste PSV'er geweest die erin slaagde vier keer te scoren in één wedstrijd. De Servische spits deed dat in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam, die PSV met 7-0 won. Kezman maakte eerder in zijn PSV-loopbaan, op 18 november 2000, ook al eens vier goals op bezoek bij SC Heerenveen (4-1 zege).

In de laatste tien jaar lukte het alleen Mark van Bommel en Arnold Bruggink vier keer te scoren in een duel van PSV. Van Bommel deed dat in de competitiewedstrijd tegen Excelsior (7-0) op 10 mei 2003, Bruggink lukte het in een duel met De Graafschap (6-0) op 18 maart 2000.

Toivonen is de 22ste speler in de historie van PSV die in één wedstrijd minstens vier keer scoort. Hij is na de Brazilianen Romario en Ronaldo, de Belg Johan Devrindt, de Zweed Ralf Edström, de Denen Bent Schmidt-Hansen en Ole Sørensen en de Engelsman Rob McDonald de achtste buitenlander die het kunstje flikt.

Als het gaat om wedstrijden met vier of meer doelpunten, dan is Willy van der Kuijlen de onbetwiste recordhouder bij PSV. De Helmonder liet liefst acht keer minimaal vier doelpunten aantekenen in een officieel duel van de Eindhovenaren.

Bekijk hier al onze video's