Tóch Champions League: Juve heeft Ronaldo niet eens nodig voor Houdini-act

Reacties

Juventus heeft op de valreep alsnog kwalificatie voor de Champions League afgedwongen. De club van Matthijs de Ligt profiteerde op de laatste speeldag genadeloos van een misstap van Napoli. AC Milan dwong net als Juve Champions League-deelname af.

Tóch Champions League: Juve heeft Ronaldo niet eens nodig voor Houdini-act
© Pro Shots
Bologna
Bologna
1 - 4
Juventus
Juventus

De opdracht voor Juventus in Bologna was helder: winnen en vervolgens hopen op puntenverlies van AC Milan of Napoli. Bij dat scenario zou de ploeg van Andrea Pirlo alsnog de topvier van de Serie A binnendringen en dus kwalificatie voor de Champions League afdwingen. Zeer opvallend was dat de topclub zonder Cristiano Ronaldo aan het gevecht voor zijn laatste kans begon. Directeur Fabio Paratici maakte kort na de bekendmaking van de opstelling duidelijk dat de plek van de 36-jarige Portugees op de bank te maken had met vermoeidheid. De gewonnen bekerfinale tegen Atalanta Bergamo van afgelopen woensdag had veel energie gekost.

Zonder Ronaldo nam Juventus, waar De Ligt centraal achterin opnieuw een duo vormde met Giorgio Chiellini, al snel afstand van Bologna. Al in de zesde minuut opende Federico Chiesa de score voor de bezoekers: 0-1. De Oude Dame liep op fabuleuze wijze uit naar een grotere voorsprong. Met een sensationele actie speelde Paulo Dybala in het vijandelijke strafschopgebied Jerdy Schouten dol en na het kloppen van de Nederlander wipte hij de bal richting de tweede paal. Álvaro Morata kopte de bal van dichtbij binnen en bekroonde zo de actie van Dybala: 0-2.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Juventus raakte op stoom en gooide de wedstrijd nog voor rust in het slot. Adrien Rabiot rondde af (0-3) na een fraaie combinatie waarbij het hart van de Bologna-defensie volledig uit elkaar werd gespeeld. Zo had Juve zijn grote blikvanger niet eens nodig bij de jacht op AC Milan en Napoli. Had Bologna in de rust nog enige hoop gehad op een comeback, dan was die in de 48ste minuut wel verdwenen. Morata zorgde met zijn tweede goal van de avond voor de 0-4. Overigens wel opvallend: Matthijs de Ligt keerde na rust niet terug op het veld, hij moest zijn plek afstaan aan Leonardo Bonucci. Volgens Itaiaanse media had hij mogelijk enkelklachten. De Nederlander zag vanaf de zijkant hoe Riccardo Orsolini in de slotfase nog de eer redde (1-4), maar die eretreffer maakte de zege van Juve niet minder overtuigend.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo overtuigde Juve dit keer eens zelf, maar door de vele problemen eerder dit seizoen bleven Pirlo en co dus afhankelijk van de resultaten elders. En een van die resultaten was positief voor Juventus, waardoor voorkomen werd dat de club voor het eerst sinds het seizoen 2010/11 buiten de topvier eindigde. Dan zou Champions League-voetbal zijn misgelopen en was het leedvermaak over het falen van een van de drijvende krachten achter de Super League ongetwijfeld groot geweest elders in Europa. 

Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
0 - 2
AC Milan
AC Milan

De Rossoneri werden zondagochtend uitgezwaaid door meer dan duizend fans op weg naar de uitwedstrijd tegen Atalanta Bergamo. Met dat grootse gebaar werd nog maar eens benadrukt hoe belangrijk het duel van zondagavond was. Bij een zege in Bergamo was Milan zeker van de eerste Champions League-deelname sinds het voetbaljaar 2013/14, het moest de bekroning worden van het seizoen van de wederopstanding.

Dat de druk groot was, had ook invloed op het spel van Milan, dat net als Atalanta maar weinig gevaar kon stichten in de eerste helft. De ploegen hielden elkaar in evenwicht, tot een rush van Theo Hernández vlak voor rust tot het openbreken van de wedstrijd leidde. De Franse linksback ging gretig neer in duel met Atalanta-verdedigers Joakim Mæhle en Cristian Romero. Het was een twijfelmoment, maar door het overtal bij het duel hadden de twee Atalanta-spelers de schijn tegen. De bal ging op de stip en Franck Kessié opende de score: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Roon
Die voorsprong werd in een spannende tweede helft over de streep getrokken tegen Atalanta, waar Marten de Roon de enige Nederlander in de basis was. Hij kreeg rood in het opstootje dat ontstond nadat Milan een tweede penalty kreeg in de absolute slotfase, na hands van Robin Gosens. Bij het weglopen, raakte De Roon ook nog scheidsrechter Maurizio Mariani. Dat krijgt mogelijk een staartje. Kessié benutte ook de tweede penalty: 0-2. De club van De Roon, Hans Hateboer en Sam Lammers is door de nederlaag tegen Milan op de laatste speeldag nog wel naar plek drie gezakt.

Napoli
Napoli
1 - 1
Hellas Verona
Hellas Verona

In het eigen Stadio Diego Armando Maradona moest Napoli tegen middenmoter Hellas Verona de klus klaren door te winnen. De bezoekers uit Verona hadden al sinds 3 april niet meer gewonnen in de Serie A en dat bood dus extra hoop voor Napoli. De thuisploeg overtuigde echter niet zondagavond. In de eerste helft was er geen enkel schot op doel van de ploeg van Gennaro Gattuso, terwijl Hellas Verona wel een paar keer dreigend was geweest.

Door dat spelbeeld was de opluchting des te groter bij Napoli toen de score in de zestigste minuut werd geopend. Amir Rrahmani was de gelukkige, de bal viel bij een corner goed voor de centrumverdediger en hij knalde raak tegen zijn oude club: 1-0. De goal zorgde voor beteuterde gezichten bij de Juventus-reserves in Bergamo, die het nieuws natuurlijk meekregen. Negen minuten nadat de ban gebroken was, hielp Hellas Verona de grootmacht uit Turijn echter een handje. Uit een counter knalde Davide Faraoni de bal via de binnenkant van de paal voorbij Napoli-doelman Alex Meret.

Napoli begon direct daarna aan het slotoffensief, maar de wanhoopsaanvallen leverden niets meer op. Ook Dries Mertens kon niet uitgroeien tot de redder in nood, hij knalde de bal bij een goede mogelijkheid in het zijnet. Napoli faalde dus en moet het doen met een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

Serie A

Stand Serie A 2020/2021

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Internazionale
38
28
7
3
89-35
+54
91
2
AC Milan
38
24
7
7
74-41
+33
79
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
90-47
+43
78
4
Juventus
38
23
9
6
77-38
+39
78
5
Napoli
38
24
5
9
86-41
+45
77
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.