Tijdperk Rooney: legendarische omhaal en karrevracht aan prijzen

Reacties

Na dertien succesvolle jaren met zestien prijzen in het shirt van Manchester United keert Wayne Rooney terug bij Everton. Rooney voetbalde zichzelf de geschiedenisboeken in bij The Red Devils.

Tijdperk Rooney: legendarische omhaal en karrevracht aan prijzen

Als negenjarig jochie kwam Rooney binnen bij Everton. In Engeland was hij opgevallen door als jeugdspeler in twee verschillende seizoenen 72 en 99 doelpunten te maken. Zes jaar na zijn entree in de jeugdopleiding debuteerde Rooney voor Everton. De club had goud in handen en Manchester United was bereid dit te betalen. Door dertig miljoen euro neer te leggen voor Rooney, werd de nog maar achttienjarige spits uit het niets de duurste tiener in de voetbalgeschiedenis. Arsène Wenger van concurrent Arsenal noemde Rooney in die tijd al het grootste Engelse talent dat hij ooit had gezien.

Wayne Rooney met Sir Alex Ferguson, toentertijd trainer van Manchester United.
Wayne Rooney met Sir Alex Ferguson, toentertijd trainer van Manchester United.

Dat Rooney dit waard was, bleek al snel. Zo beleefde hij in 2004, het jaar van zijn transfer, een opmerkelijk debuut in de Champions League. Rooney begon naast Ruud van Nistelrooij in de aanval en maakte direct een hattrick tegen Fenerbahçe. Ook in de Premier League kreeg de jongeling het vertrouwen, wat hij uitbetaalde met elf doelpunten. Sir Alex Ferguson was dan ook lyrisch. 'Ik denk dat we de beste, jonge speler van de laatste dertig jaar in dit land  hebben.'

Zilverwerk
Het duurde nog aardig lang voordat de kwaliteiten van Rooney ook daadwerkelijk hoofdprijzen opleverden. In 2006 werd weliswaar de League Cup gewonnen, maar een jaar later was het pas echt raak. Rooney pakte met Manchester United zijn eerste Premier League-titel. Nog een jaar later volgde titelprolongatie, maar werd ook de Champions League gewonnen. Doelman Edwin van der Sar vertolkte in de finale een hoofdrol door de beslissende penalty te pakken, Rooney was toen al gewisseld.

Prijzenkast Rooney 
CompetitieJaar
Premier League2007, 2008, 2009, 2011, 2013
Champions League2008
Europa League2017
WK voor clubteams2008
FA Cup2016
League Cup2006, 2010, 2017
Community Shield2007, 2010, 2011, 2016

Manchester United won in 2008 de Community Shield en in 2009 de League Cup, maar Rooney zat voor die finales niet bij de wedstrijdselectie.

Een spits wordt afgerekend op zijn doelpunten en die maakte Rooney regelmatig. Hij werd gezien als de opvolger van Van Nistelrooij, ware het niet dat de Nederlander een koelbloedige afmaker was in de zestien, terwijl Rooney vanuit alle hoeken en standen wist te scoren. Manchester United eerde hem dan ook volledig terecht door de dertien mooiste goals van Rooney op een rijtje te zetten. Uiteraard zit die heerlijke omhaal tegen Manchester City ertussen.

Rooney groeide bij Manchester United uit van groot talent tot grote meneer. Hij werd topscorer van de Engelse nationale ploeg en ging Sir Bobby Charlton voorbij op de topscorerslijst van The Red Devils. De bovenstaande prijzenkast kan zomaar eens worden aangevuld in het shirt van Everton, want de club van trainer Ronald Koeman is erg actief op de zomerse transfermarkt. De Nederlander werkte nog nooit met Rooney samen, maar vatte de kracht van zijn aanwinst perfect samen. 'Wayne toonde zijn ambitie en die winnaarsmentaliteit. Hij weet hoe het is om titels te pakken. Ik heb geen twijfels over zijn kwaliteiten.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.