Tiental NEC houdt Vitesse in bedwang na rode kaart Tannane

De Gelderse derby tussen Vitesse en NEC is zondag geëindigd zonder winnaar. De bezoekers uit Nijmegen speelden lang met tien man nadat Oussama Tannane de rode kaart had gekregen, maar hielden wel stand tegen de rivaal uit Arnhem.

Vitesse
Vitesse
0 - 0
N.E.C.
N.E.C.

Vitesse won vorig seizoen beide edities van de Gelderse derby en tankte vorige week vertrouwen met een gelijkspel bij AZ (1-1). NEC was erop gebrand om de Arnhemmers weer eens pijn te doen in Gelredome. De equipe van Rogier Meijer speelde een week eerder gelijk tegen Ajax (1-1) en won midweeks in het bekertoernooi met 0-4 bij Almere City FC. Het vertrouwen was dan ook groot in Nijmegen.

Bij NEC was er uiteraard een basisplaats voor Tannane, die tussen 2019 en 2022 onder contract stond bij Vitesse. De spelmaker werd dan ook met veel gejoel en gefluit onthaald in Arnhem. Tannane zou in de eerste helft een hoofdrol opeisen. Tot dat moment ging de wedstrijd gelijk op. Vitesse werd enkele keren gevaarlijk over de rechterflank, terwijl NEC vooral uit standaardsituaties voor dreiging zorgde.

Halverwege de eerste helft volgde het meest besproken moment van de wedstrijd. Tannane raakte verwikkeld in een duel met Kacper Kozlowski. Beide spelers hielden elkaar lichtjes vast, waarna Tannane zich liet provoceren en een tik uitdeelde aan de middenvelder van Vitesse. Hij speelde nog verder en werd vervolgens hard gevloerd door Maximilian Wittek. Na overleg met zijn assistent gaf scheidsrechter Danny Makkelie een gele kaart aan Wittek en de rode aan Tannane, die zo al na 23 minuten kon douchen. De voormalig speler van Vitesse werd op cynische wijze uitgezwaaid door het thuispubliek. NEC hield met tien man tot aan de rust stand.

Aan het begin van de tweede helft werd Vitesse direct gevaarlijk via Million Manhoef, die na een pass van Kozlowski uithaalde en naast schoot. NEC liet de Arnhemmers met tien man meer komen en loerde op de omschakeling. Daaruit testte Souffian El Karouani keeper Kjell Scherpen met een goed schot in de korte hoek, dat door de doelman tot een corner werd verwerkt. Na korte fase van relatieve rust liet Vitesse zich weer zien. Sondre Tronstad stuitte op keeper Jasper Cillessen en Manhoef zag zijn schot geblokt worden.

De wedstrijd kwam naarmate de tweede helft vorderde vast te zitten. Vitesse kreeg nog mogelijkheden via Kozlowski en Ryan Flamingo. Even later ging invaller Nikolai Baden Frederiksen op Cillessen af, maar was de Nijmeegse defensie er op tijd bij om zijn poging te blokken. NEC nam met tien man begrijpelijkerwijs minder risico. Dat had wel tot gevolg dat de Nijmegenaren niet veel kansen kregen. Vitesse zag nog een poging van Wittek geblokt worden. Beide ploegen scoorden uiteindelijk niet meer, waardoor het eindigde in 0-0.