Tiental De Graafschap ontloopt genadeklap bij spectaculaire zege Telstar

Telstar heeft donderdag in de eerste wedstrijd van het tweeluik met De Graafschap een zege geboekt in een ware thriller. De thuisploeg kroop door het oog van de naald in een duel met vijf goals en twee rode kaarten (3-2).

Het was geen moment saai in Velsen-Zuid, waar de thuisclub al in de eerste helft de bovenliggende partij was. Waar De Graafschap amper tot kansen kwam, zorgden Andrija Novakovich en Platje als aanvalsduo aan de andere kant regelmatig voor gevaar. Laatstgenoemde toonde zich in de twintigste minuut al vlijmscherp in de afwerking. De Graafschap-verdediger Kevin van Diermen schatte een lange pass van Toine van Huizen totaal verkeerd in en Platje kwam daardoor vrij voor de keeper. De aanvaller rondde onverbiddelijk af met een schot in de bovenhoek: 1-0.

Henk de Jong voelde zich tien minuten voor rust al genoodzaakt in te grijpen met een dubbele wissel. Van Diermen en Frank Olijve werden van het veld gehaald voor Lars Nieuwpoort en Youssef El Jebli. De gehoopte ommekeer bleef vervolgens uit. Sterker, de problemen voor De Graafschap namen alleen maar toe door rood voor Sven Nieuwpoort. De verdediger kreeg in een tijdsbestek van vier minuten twee keer geel en werd nog voor rust van het veld gestuurd. Een goal van Novakovich werd vervolgens nog afgekeurd.

Voor De Graafschap leek het met tien man een kwestie van de schade beperken. Uit een counter na een vrije trap van Mark Diemers werd het 2-0. Na een steekpass van Platje werkte Novakovich uitstekend af. De Graafschap leek op dat moment niet in staat wat terug te doen, maar niets bleek minder waar. De belangrijke uitgoal kwam er na een prachtige aanval. Myenty Abena legde goed breed op Daryl van Mieghem, die van dichtbij voor de aansluitingstreffer zorgde. De comeback was compleet toen Fabian Serrarens zijn oude club twee minuten later pijn deed met een kopbal uit een voorzet van Diemers: 2-2.

Even leek De Graafschap daardoor met een tevredenstemmend resultaat terug te reizen naar Doetinchem, maar ook Telstar toonde veerkracht na de twee tegengoals. Uit een vrije trap maakte Mohamed Hamdaoui de 3-2. De magere voorsprong werd over de streep getrokken door Telstar, dat de wedstrijd ook eindigde met tien man. Van Huizen kreeg vlak voor tijd zijn tweede gele kaart en dus rood en mist daardoor de return.

De ploegen treffen elkaar zondagmiddag weer op De Vijverberg (aftrap 12.30 uur). De winnaar van het tweeluik speelt in de finale van de nacompetitie tegen Almere City FC of Roda JC Kerkrade om een Eredivisie-ticket.